Foxconn BlackOps

Η απόλυτη μητρική; Είναι πολύ πιθανόν, αφού πριν καλά καλά φτάσει στην παραγωγή, το BlackOps motherboard κάνει ήδη πρωταθλητισμό, και βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων ορισμένων από τους πιο ικανούς overclockers στον κόσμο (μια επίσκεψη στο hwbot.org και μια ματιά στα υψηλότερα scores ορισμένων από αυτούς θα σας πείσει). Η Foxconn μάλιστα ζήτησε την βοήθεια ορισμένων από αυτούς για την σχεδιαση τόσο του συστήματος ψύξης και του layout όσο και για την βελτιστοποιήση του BIOS του BlackOps.

Ανάμεσα στους overclockers που βοήθησαν στον σχεδιασμό του BlackOps είναι και δυο Έλληνες, οι Γιώργος Θεολόγου και Χρήστος Κούτσιαρης, που τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσωπική τους αυτή επιτυχία.

Αν δείτε την συσκευασία και τον πρόσθετο εξοπλισμό του BlackOps, είμαι σίγουρος πως θα καταλάβετε αμέσως γιατί είναι κατασκευασμένο από overclockers για... overclockers ενώ η ίδια η εταιρεία αξίζει συγχαρητήρια για την διάθεση ενός τόσο τολμηρού προιόντος στην αγορά.

Χαρακτηριστικά

Το BlackOps ολοκληρώνεται γύρω από το Intel X48 Express chipset της Intel (ICH9R Southbridge) και έτσι η υποστήριξη του FSB 1600MHz των νέων επεξεργαστών 45nm (LGA775) της Intel αλλά και του τύπου μνήμης DDR3-1600 θεωρείται δεδομένη.

Ομοίως δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η υποστήριξη των τεχνολογιών Intel Fast Memory Access, Intel Flex Memory Technology και Intel Matrix Storage Technology αλλά και η dual graphics της AMD, ATI CrossfireX (το BlackOps διαθέτει άλλωστε τρείς θύρες πλήρες μήκους PCIe 2.0 ανάμεσα στις οποίες και δυο PCI Express x16).

Διαθέτει τέσσερα DIMM sockets για την εγκατάσταση τεσσάρων modules τύπου DDR3-1600 (υποστήριζεται μνήμη DDR3 έως και 2000MHz μέσω υπερχρονισμού) σε διάταξη dual channel και με μέγεθος έως 2GB το καθένα.

Οι θύρες επέκτασης απαρτίζονται από τρείς PCI Express x16 (AMD ATI CrossfireX support) και τρείς κλασσικές PCI 2.2 θύρες (πολλά συγχαρητήρια στους φίλους overclockers που έπεισαν φαντάζομαι την εταιρεία να μην χαραμίσει ούτε μια θέση για κάποια άχρηστη PCI Express x1 θύρα).

Ενσωματώνει ένα floppy connector και ένα P-ATA καθώς και 6 S-ATA 3,0Gbps θύρες ενώ δυο ακόμη τύπου e-SATA είναι εγκατεστημένες στο I/O back panel του mobo.

Η εικόνα του layout είναι εξαιρετική και τα πάντα δείχνουν να βρίσκονται στις ιδανικές θέσεις όπως για παράδειγμα οι Floppy και P-ATA connectors, οι PCI θύρες ή η μπαταρία.

Αντιρρήσεις ωστόσο έχω για την εντελώς - προσωπικά για μένα – ακατανόητη θέση των S-ATA connectors, που φαίνεται ότι είναι δυνατόν να προκαλέσει πονοκέφαλο στους χρήστες που θα τολμήσουν να τοποθετήσουν στην λευκή – τρίτη κατά σειρά – θύρα PCI Express x16 κάποια κάρτα γραφικών, ειδικά αν είναι... dual slot form factor. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα στην Foxconn να ξεπεράσουν το πρόβλημα με την επιλογή S-ATA θυρών σε θέση 90 μοιρών και τοποθετημένες στην άκρη του PCB (στην δεξιά πλευρά κάτω, όπως κοιτάμε το motherboard σε όρθια θέση) όπως έκαναν για παράδειγμα στο Nvidia 790i Ultra SLI motherboard τους, με την ονομασία DreadNought, αλλά τι να λέμε τώρα...

Η τρίτη θύρα PCI Express x16 λοιπόν μπορεί να είναι... άχρηστη, ωστόσο το υπόλοιπο πακέτο είναι εκπληκτικό αρχής γενομένης από το εκπληκτικό σε σχεδιασμό “πολυμορφικό” σύστημα ψύξης.

Πριν μιλήσουμε ωστόσο για αυτό, ας απαριθμήσουμε τις υπόλοιπες θύρες που ενσωματώνει το Foxconn BlackOps.

Στο Ι/Ο backpanel μπορεί ο χρήστης να βρει δυο e-SATA slots, έξι USB2.0 θύρες (στο PCB βρίσκονται επίσης τρία USB2.0 headers για την εκμετάλευση ακόμη οκτώ θυρών του είδους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις δώδεκα), μια Firewire (μια ακόμη προσφέρεται μέσω header), δυο Gigabit LAN, μια ειδική θύρα για την κάρτα ήχου Sonar (με τις έξι κλασσικές mini jack audio slots, CD-In και Front Audio) μια οπτική και μια ομοαξονική καθώς και δυο PS/2 για το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Ο εξοπλισμός συμπληρώνεται με την κάρτα ήχου Sonar που χάρη στο κύκλωμα Realtek ALC885 παρέχει 8 κανάλια High Definition Audio (HDA) με εντυπωσιακό Signal to Noise Ratio στα 106dB SNR . Περισσότερα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του BlackOps μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σύστημα ψύξης

Το σύστημα ψύξης είναι το πιο ολοκληρωμένο που έχω δει σε προιόν του είδους και αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο motherboard κατασκευάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες κυρίως των σύγχρονων overclockers που για την πραγματοποίηση των ρεκόρ τους καταφεύγουν σε εξωτικές μεθόδους ψύξης όπως τα phase change συστήματα ψύξης (μονοβάθμια ή δευτεροβάθμια), ο ξηρός πάγος ή το υγρό άζωτο.

Στο Northbridge chipset είναι εγκατεστημένη μια ειδική ψύκτρα με ένα ασφαλές αφαιρούμενο κάλυμμα (η θερμική “επικοινωνία” του με τις ψύκτρες του PWM module και του Southbridge chipset πραγματοποιείται μέσω heatpipes) που μπορεί ανάλογα τις ανάγκες του χρήστη ή τις απαιτήσεις κάθε φορά να αλλάζει... μορφή (για αυτό μιλάω για πολυμορφικό χαρακτήρα).

Έτσι, το εξαιρετικής ποιότητας 4in1 Quantum Cooler της Foxconn, ανάλογα το είδος του καλύμματος που θα επιλέξει ο χρήστης να προσαρμόσει, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα απλό παθητικό σύστημα ψύξης (για απολύτως αθόρυβη λειτουργία), ως ενεργητικό σύστημα ψύξης (εγκαθιστώντας επιπλέον ανεμιστήρα) ενώ μπορεί να δεχτεί watercooling (προσφέρονται ρακόρ και καπάκι waterblock) ξηρό πάγο ή υγρό άζωτο (με την εγκατάσταση ενός ειδικού κάνιστρου) .

Χαρακτηριστικά για overclockers

Πέρα από το πολυχρηστικό και πολυμορφικό σύστημα ψύξης 4in1 Quantum Cooler, οι χρήστες που ασχολούνται με τον υπερχρονισμό έχουν στην διάθεση τους οκταφασικό ψηφιακό PWM module (8-phase digital PWM), 100% στερεάς κατάστασης πυκνωτές με πυρήνα από φερρίτη (100% Solid Capacitor and Ferrite Chock design), το λογισμικό AEGIS Panel για τον υπερχρονισμό του συστήματος μέσα από τα Windows, τη βάση εγκατάστασης από ακρυλικό υλικό testbed Quantum Lap καθώς και το σύστημα ψύξης για τις κάρτες γραφικών Quantum Flow (με ανεμιστήρα 120mm με μπλέ LEDs).

Επιπλέον για την διευκόλυνση τους το Foxconn BlackOps διαθέτει on-board buttons για τις λειτουγίες Power On/Off, Reset και Clear CMOS ενώ χάρη στο εξαιρετικό BIOS με τις εκατοντάδες επιλογές και στις λειτουργίες OC Gear και OC Recover ο υπερχρονισμός γίνεται... παιχνιδάκι.

Θα έρθει στη χώρα μας;

Πρόκειται για ένα motherboard με εκπληκτικό εξοπλισμό και λειτουργίες που όμοιες του δεν έχω ξαναδεί σε προιόν μαζικής παραγωγής. Δείχνει “αστέρι” και όσο και αν κοστίζει, νομίζω πως θα αξίζει τα λεφτά του. Δυστυχώς, δεν γνωρίζω ποια εταιρεία στη χώρα μας θα μπορούσε να φέρει το συγκεκριμένο - κατά τα άλλα εκπληκτικό - προιόν και θα πρέπει όσοι ενδιαφερθείτε να βασιστείτε σε μικρά καταστήματα της “Στουρνάρη” που θα μπορούσαν να κάνουν τις σχετικές παραγγελίες, διαφορετικά θα πρέπει να το παραγγείλετε μόνοι σας από κάποιο online κατάστημα του εξωτερικού. Επίσημοι αντιπρόσωποι πάντως υπάρχουν αν και φέρνουν entry-level και mainstream motherboards ή server boards αλλά όχι τα consumer ή performance μοντέλα της εταιρείας Foxconn.

Πληροφορίες: Μακεδονικά Περιφερειακά, 210 4839151 και Lase, 210 9946460

Update: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, το Πλαίσιο, 80011 12345, θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα το συγκεκριμένο μοντέλο.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Users

0 χρήστες and 40 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top