Την επόμενη γενιά GPUs 28nm της AMD θα κατασκευάζει η GlobalFoundries

Όπως είναι γνωστό, η AMD είναι πια μία - εν' μέρει - "fabless" εταιρεία. Το τμήμα που κατασκευάζει τα chip της εταιρείας, αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα, η GlobalFoundries, στην οποία συμμετέχει με σημαντικό μετοχικό ποσοστό και η AMD. Εννοώντας "fabless" εννοούμε, ότι δεν διαθέτει δικό της εργοστάσιο κατασκευής.

Δηλαδή δεν κατασκευάζει η ίδια τα chip που σχεδιάζει. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με την ATI (ή με την Nvidia), τόσο πριν εξαγοραστεί από την AMD, όσο και αφότου αποτέλεσε τμήμα της τελευταίας. Η AMD συνεργάζεται με τις εταιρείες TSMC και UMC για την κατασκευή των chip των καρτών γραφικών ATI Radeon. Σύμφωνα πάντως με τον Dirk Meyer, CEO της AMD, η AMD θα εγκαταλείψει τις εταιρείες TSMC και UMC προτιμώντας την... GlobalFoundries, κάτι που βεβαίως έπρεπε ήδη να έχει συμβεί κατά την άποψη μας.

Στην επόμενη γενιά των επεξεργαστών που από τα 40nm, η κατασκευαστική μέθοδος θα πραγματοποιήσει το άλμα στα 28nm, την κατασκευή των chip θα αναλάβει η GlobalFoundries. Αυτό βεβαίως αποτελεί μία σπουδαία είδηση, αφού η εταιρεία μετατρέπεται αυτομάτως σε κυρίαρχο "παίκτη" της βιομηχανίας κατασκευής ημιαγωγών. Για την επόμενη γενιά προϊόντων της AMD, η GlobalFoundries θα είναι έτοιμη με μία γραμμή παραγωγής 28nm High-K metal gate (HKMG).

Η GlobalFoundries μάλιστα θα είναι έτοιμη με δύο γραμμές παραγωγής. Η πρώτη, τύπου 28nm-HP (High Performance) θα παράγει chip με πολύπλοκη σχεδίαση όπως είναι οι GPUs, οι επεξεργαστές γραφικών για κονσόλες ή οι ελεγκτές μέσων αποθήκευσης ενώ στην δεύτερη γραμμή παραγωγής 28nm-SLP (Super Low Power) θα παράγονται chip με λιγότερο απαιτητικό σχεδιασμό αλλά με χαμηλή κατανάλωση που προορίζονται για φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα κ.α.

Το 2011, η AMD αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη γενιά επεξεργαστών γραφικών της εταιρείας με την  κωδική ονομασία "Northern Islands". Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.


nikolas8141

Πιστευω οτι θα δουμε πιο

Πιστευω οτι θα δουμε πιο νωρις την επομενη γενια επεξεργαστων γραφικων.............Επισης θελω να πιστευω πως πλεον αν ισχυουν ολα τα παραπανω οι τιμες θα ειναι ακομα πιο φιλικες ως προς το τελικο προιον μιας και η ολη κατασκευη των chip θα κατασκευαζεται μονο απο την AMD!!!!!

z3et

28nm πριν το Q1 του 2011 δεν

28nm πριν το Q1 του 2011 δεν προκειται να δουμε Smile

nikolas8141

Συμφωνω μαζι σου........ Μα

Συμφωνω μαζι σου........
Μα δεν μιλαω για τα 28nm.....Απλα πιστευω οτι η επομενη κινηση θα ειναι και αυτη στα 40nm μιας και το αντιπαλο δεος ακομα και σημερα εχει προβληματα με
τους νεους πυρηνες του..(θερμοκρασια-καταναλωση)!

z3et

Μιλαμε για τις GPU? Ναι, θα

Μιλαμε για τις GPU? Ναι, θα εχουμε ακομα μια κινηση της AMD το καλοκαιρι (παλι στα 40nm) θα ειναι. Βεβαια επισης περιμενουμε καποια B1 εκδοση του Fermi (512 Cuda Cores?) αλλα δεν ξερουμε ποτε.

Παντως καπιο υψηλοβαθμο στελεχος της Nvidia (μπορει να ηταν και ο CEO της) ειχε πει πως ΣΙΓΟΥΡΑ θα εχουμε διπυρηνη λυση του Fermi... να δουμε...

johny.xmarks

"Παντως καπιο υψηλοβαθμο

"Παντως καπιο υψηλοβαθμο στελεχος της Nvidia (μπορει να ηταν και ο CEO της) ειχε πει πως ΣΙΓΟΥΡΑ θα εχουμε διπυρηνη λυση του Fermi... να δουμε..."

Καλά, μην τους παίρνεις στα σοβαρά. Είπαν να πουν και ένα ανέκδοτο να χαρεί ο κόσμος...γιατί με την ενεργειακή πολιτική τους δεν θα καταφέρουν κάτι άλλο (πάντα κόντρα στην 5970).

Spoiler: Highlight to view
Εκτός αν μιλάμε για τη διπύρηνη λύση του GF 460 έως 410...η οποία και θα είναι άχρηστη.

Spoiler: Highlight to view
Μη σου πω και 405!xD

Τελευταία τροποποίηση από johny.xmarks — Κυρ, 25/04/2010 - 19:06.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 43 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top