Η GlobalFoundries εξαγόρασε την ανεξαρτησία της από την AMD

Η GlobalFoundries, η εταιρεία που δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της AMD και η οποία αποτελούσε το "κατασκευαστικό" τμήμα της εταιρείας είναι σήμερα εντελώς ανεξάρτητη.

Η GlobalFoundries αποτελεί πια ιδιοκτησία της ATIC αφού πρόσφατα ήρθε σε συμφωνία με την AMD για την εξαγορά και του τελευταίου ποσοστού που κατείχε η τελευταία. Το ποσοστό της AMD στην GlobalFoundries, όταν δημιουγήθηκε η εταιρεία ήταν 34.2%. Μετά από μία σειρά εξαγορών, το ποσοστό της AMD μειώθηκε στο 8.8%, και αυτό είναι τελευταίο που περνάει στα χέρια της GlobalFoundries. Η τελευταία ανήκει πια εξολοκλήρου στην κυβέρνηση των Αραβικών Εμιράτων και στην επενδυτική εταιρεία Mubadala Development Company [στις οποίες ανήκει και η ιδιοκτήτρια εταιρεία της GlobalFoundries, ATIC (Advanced Technology Investment Company)].

Η GlobalFoundries θα συνεχίσει βεβαίως να συνεργάζεται με την AMD, όσο αφορά στην κατασκευή επεξεργαστών της τελευταίας ενώ θα ξεκινήσει την συνεργασία και με άλλες εταιρείες. Από τους μεγαλύτερους πελάτες της είναι και η ARM. Η παραγωγή επεξεργαστών 32nm της AMD αυξήθηκε κατά 80% από το τρίτο τρίμηνο στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς και σήμερα καλύπτει το 100% της παραγωγής επεξεργαστών της Advanced Micro Devices.

Η GlobalFoundries επέκτεινε τις μονάδες παραγωγής σε Σιγκαπούρη, Γερμανία και Νέα Υόρκη επενδύοντας 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Επίσης τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι η μονάδα παραγωγης wafers των 300mm με την ονομασία Fab 8 στην Νέα Υόρκη ξεκίνησε την παραγωγή νέων chips για την IBM ενώ επιπλέον συνεχίζει την συνεργασία με την ARM, για να κατασκευάσει τον πρώτο Cortex-A9 επεξεργαστή με συχνότητα λειτουργίας 2.5HGHz σε κλίμακα ολοκλήρωσης 28nm καθώς και το πρώτο 28nm ARM Cortex-A9 Processor Optimization Pack (POP) χαμηλής κατανάλωσης για smartphones και άλλες φορητές συσκευές.

H AMD πάντως ήθελε και εκείνη να ανεξαρτοποιηθεί από την GlobalFoundries ώστε να μπορεί να συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες που έχουν εργοστάσια κατασκευής τσιπ πυριτίου όπως οι IBM και TSMC. H εταιρεία είχε υπογράψει αποκλειστική συμφωνία με την GlobalFoundries για την κατασκευή επεξεργαστών 28nm. Με την νέα συμφωνία με την GlobalFoundries, άλλαξε αυτός ο όρος και έτσι η AMD μπορεί να συνεργαστεί και με την TSMC ή όποια άλλη εταιρεία θέλει για την κατασκευή των νέων της επεξεργαστών. Αυτή η αλλαγή ωστόσο στην συμφωνία έχει κάποιο αντίτιμο. Έτσι, η AMD θα πρέπει να καταβάλει στην GlobalFoundries μέσα στα επόμενα δύο χρόνια $425 εκατομμύρια ενώ το συνολικό κόστος της συμφωνίας ανέρχεται σε $703 εκατομμύρια.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 31 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top