Nvidia: Ο νόμος του Μουρ είναι... νεκρός

Ο Bill Dally, Vice President της Nvidia σε άρθρο του στο Forbes, έγραψε μεταξύ άλλων πως ο Νόμος του Μουρ είναι ήδη... νεκρός και πως το μέλλον της τεχνολογίας δεν βρίσκεται στην multi-core σxεδίαση των επεξεργαστών των εταιρειών AMD και Intel αλλά στο parallel computing. Ο Νόμος του Μουρ, που συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα, 45 χρόνια μετά την διατύπωση του, αναφέρει ότι ο αριθμός των τρανζίστορ στους επεξεργαστές θα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια.

Ο Bill Dally της Nvidia από την άλλη, ισχυρίζεται ότι ο Νόμος του Μουρ είναι ήδη νεκρός και πως η βιομηχανία πρέπει να βρει άλλους, νέους τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σε επεξεργαστική ισχύ. Η καλύτερη και μοναδική λύση, σύμφωνα με τον κο. Dally είναι να στραφεί στο parallel computing. Αναμφισβήτητα τα μυστικά ενός "parallel computer" όπως είναι μία GPU, ειδικά μετά την παρουσίαση του "Fermi" (CUDA capable, με C++ built-in δυνατότητες κ.α) και των νέων προϊόντων Tesla, η Nvidia τα "κατέχει" στο μέγιστο βαθμό, ενώ ακολουθεί η AMD.

O κος. Dally στο άρθρο του στο Forbes "έριξε" αρκετά καρφιά στις Intel και AMD, οι οποίες για να ικανοποιήσουν τον Νόμο του Μουρ προσθέτουν πυρήνες στους επεξεργαστές, οι οποίοι όμως δεν προσθέτουν αντίστοιχα στην επεξεργαστική ισχύ και ανεβάζουν την κατανάλωση κατακόρυφα.

"Για να συνεχιστεί η κλιμάκωση στις επιδόσεις των υπολογιστών, είναι σημαντικό να κατασκευάσουμε parallel computers που χρησιμοποιούν πυρήνες βελτιστοποιημένους για ενεργειακή απόδοση, και όχι "σειριακή" απόδοση. Η κατασκευή ενός παράλληλου υπολογιστή με την σύνδεση δύο ή και δώδεκα συμβατικών επεξεργαστών βελτιστοποιημένων για σειριακή εκτέλεση εντολών, μια προσέγγιση που συχνά ονομάζεται και multi-core, δεν αποτελεί λύση. Αυτή η προσέγγιση είναι ανάλογη με την προσπάθεια κατασκευής ενός αεροπλάνου βάζοντας φτερά σε ένα τρένο. Οι συμβατικοί "σειριακοί" επεξεργαστές είναι απλά πάρα πολύ βαρείς (καταναλώνουν πάρα πολύ ενέργεια ανά εντολή) για να τα καταφέρνουν με προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί για παράλληλη επεξεργασία και να προσφέρουν στην κλιμάκωση των επιδόσεων όπως συνέβαινε" έγραψε μεταξύ άλλων ο κος. Dally και καταλήγει:

"Η μετάβαση προς την τεχνολογία parallel computing δεν θα είναι εύκολη. Μετά από 40 χρόνια "σειριακού προγραμματισμού", υπάρχει τεράστια αντίσταση στην αλλαγή, γιατί απαιτεί μια ρήξη με μακροχρόνιες πρακτικές. Η μετατροπή του τεράστιου όγκου των υφιστάμενων "σειριακών" προγραμμάτων για να "τρέχουν παράλληλα" είναι ένα τεράστιο έργο, και γίνεται ακόμη δυσκολότερο λόγω της σπανιότητας των προγραμματιστών που εκπαιδεύονται στον "παράλληλο" προγραμματισμό".

Συμφωνούμε με πολλά από όσα γράφει ο κος. Dally και αναμφισβήτητα το μέλλον μπορεί να είναι "παράλληλο" (η Intel με το... "Larrabee" project το οποίο συνεχίζει να εξελίσσει ωσότου φτάσει το επιθυμητό επίπεδο απόδοσης για να το διαθέσει στην αγορά γνωρίζει επίσης ότι το parallel computing αποτελεί την οδό για να προχωρήσουμε μπροστά όσο αφορά στην απόδοση) ωστόσο δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι multi-core επεξεργαστές καταναλώνουν πολύ ενέργεια, ειδικά αφότου η Nvidia παρουσίασε ένα προϊόν όπως η Geforce GTX 480. Βεβαίως εννοεί "performance per watt" και σε αυτό, πιθανόν και να έχει δίκιο. 

Για παράδειγμα, το transcoding ενός video Full HD με την βοήθεια μίας κάρτας γραφικών όπως η Geforce GTX 480 (και εφόσον χρησιμοποιηθεί ένα πρόγραμμα συμβατό με CUDA) είναι μία πολύ, πολύ πιο γρήγορη διαδικασία από ότι αν χρησιμοποιούσατε τον ταχύτερο επεξεργαστή τον ημερών μας. Ίσως και να έχει δίκιο... Ίσως και να τα... παραλέει...


johny.xmarks

Εγώ λέω να αφήσουν τις

Εγώ λέω να αφήσουν τις θεωρίες και τα δήθεν και να κάτσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Στο μπλα μπλα η Nvidia όλο πρωταθλητής είναι.

Stormwatch

Καλά, ο νόμος του Μουρ είναι

Καλά, ο νόμος του Μουρ είναι νεκρός. Να προσέξει η Nvidia μην πάει σύντομα να τον βρει...

z3et

χαχαχα, σωστοοος...

χαχαχα, σωστοοος... Wink

geophoenix

Εν μερει εχει δικιο

Ολοι γνωριζουμε οτι το Παραλληλο ειναι πιο γρηγορο απο το Σειριακο , ομως τα πραγματα ειναι ετσι για δεκαετιες ( μην πω θα παραμηνουν ετσι για αιωνα )
εξαλλου ολους του συμφερει να λειτουργουν Σειριακα (οχι απο αποψη ταχυτητας ) ..
Απλα δεν αλλαζει ευκολα μια ολοκληρη βιομηχανια , μονο ο ανταγωνισμος μπορει να επισπευσει τη διαδικασια Tongue

pazuzu

συμφωνω

συμφωνω

nekrik

Δεν κανουμε την δουλεια μας λεω γω!!!!

O κος. Dally στο άρθρο του στο Forbes "έριξε" αρκετά καρφιά στις Intel και AMD, οι οποίες για να ικανοποιήσουν τον Νόμο του Μουρ προσθέτουν πυρήνες στους επεξεργαστές, οι οποίοι όμως δεν προσθέτουν αντίστοιχα στην επεξεργαστική ισχύ και ανεβάζουν την κατανάλωση κατακόρυφα.

Χαχαχαχα Την καταναλωση ε ?

Εγω θα θελα να εξηγήσει ο κος Dally, πως γινεται η εγγενής MIMD single core GTX 480,να καταναλώνει παραπάνω Watt απο μια SIMD multigpu σαν την HD 5970

Ολο λόγια η Nvidia ελεος πιά!!!!

El Niño

Κρίμα και τον είχα σε

Κρίμα
και τον είχα σε εκτίμηση τον Roger Moore...Smile

geophoenix

XaXa

ΤΕΛΕΙΟ Laughing out loud
Laughing out loud

Grotalin

οτι ναναι λεει η nvdia.αντι

οτι ναναι λεει η nvdia.αντι να φτιαξουν καρτα της προκοπης εφτιαξαν τζακι.Ποτε θα κάνετε μετρησεις με την gtx480 να δουμε ποσα πιανει σε σχεση με την 5870?

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 62 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top