Many Integrated Core τεχνολογία και 50 πυρήνες σε ένα chip από την Intel
Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου συνεδρίου υπερυπολογιστών (ISC), η Intel Corporation ανακοίνωσε τα σχέδια της να παρουσιάσει νέα προϊόντα τα οποία θα βασίζονται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό Intel Many Integrated Core (MIC) και τα οποία θα επιτρέψουν την κατασκευή μιας πλατφόρμας με δυνατότητες τρισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα μάλιστα θα διατηρεί και όλα τα πλεονεκτήματα των κανονικών επεξεργαστών της Intel.
Με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των τμημάτων της αγοράς των υπολογιστών υπερυψηλής απόδοσης που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα και την κατασκευή μετεωρολογικών ή οικονομικών μοντέλων, η Intel θα κατασκευάσει την πρώτη ανάλογη πλατφόρμα με τεχνολογία 22 νανόμετρων (nm). Το προϊόν θα φέρει την κωδική ονομασία "Knights Corner", θα χρησιμοποιεί διατάξεις τρανζίστορ διαστάσεων που κατεβαίνουν στα 22 δισεκατομμυριοστά του μέτρου, και θα αξιοποιεί το νόμο του Moore ώστε να είναι εφικτή η τοποθέτηση περισσότερων από 50 επεξεργαστικών πυρήνων Intel σε ένα και μόνο τσιπ.
Κι ενώ η πλειονότητα των εφαρμογών θα εξακολουθεί να τρέχει καλύτερα στους βραβευμένους επεξεργαστές της οικογένειας Intel Xeon, η αρχιτεκτονική Intel MIC θα βοηθήσει να επιταχυνθούν ορισμένες εφαρμογές που διακρίνονται από ιδιαίτερα υψηλό βαθμό παράλληλης επεξεργασίας.
Προς το παρόν, επιλεγμένοι developers αρχίζουν να παραλαμβάνουν τα πρώτα βιομηχανικά σχέδια και τα αντίστοιχα development kits, τα επονομαζόμενα "Knights Ferry" , ενώ από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2010, η Intel θα προχωρήσει στην παρουσίαση ακόμη περισσότερων εργαλείων ανάπτυξης εφαρμογών για πλατφόρμες αρχιτεκτονικής Intel MIC.
Τα εργαλεία λογισμικού και οι τεχνικές βελτιστοποίησης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στους επεξεργαστές Intel Xeon, και στα προϊόντα της αρχιτεκτονικής Intel MIC, ώστε να υποστηρίζονται διάφορα μοντέλα προγραμματισμού, τα οποία θα φέρουν στα χέρια ερευνητών, επιστημόνων και μηχανικών μια πρωτόγνωρη υπολογιστική ισχύ, η οποία θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις, αλλά και να διαφυλάξουν τις επενδύσεις που έχουν ήδη κάνει σε λογισμικό. Η αρχιτεκτονική Intel MIC έχει τις ρίζες της σε πολλά διαφορετικά projects της Intel, όπως το "Larrabee" ή ερευνητικά προγράμματα των Intel Labs παρόμοια με το Single-chip Cloud Computer.
"Η ερευνητική ομάδα openlab του CERN κατόρθωσε να μεταφέρει, μέσα σε λίγες μόλις μέρες, ένα πολύπλοκο πρόγραμμα παράλληλων δοκιμών benchmark γραμμένο σε C++, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού Intel MIC," ανέφερε ο κ. Sverre Jarp, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας στο openlab του CERN. "Το γνώριμο σ’ εμάς μοντέλο προγραμματισμού hardware, μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε το λογισμικό πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε."
"Οι επεξεργαστές της οικογένειας Intel Xeon, και τώρα τα καινούρια προϊόντα που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Intel Many Integrated Core, θα σπρώξουν τα όρια της επιστημονικής έρευνας και το πλήθος των ανακαλύψεων ακόμη πιο μακριά, καθώς η τεχνολογία της Intel επιταχύνει την επίλυση ορισμένων από τα πιο δύσκολα προβλήματα της ανθρωπότητας," δήλωσε ο κ. Kirk Skaugen, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ομάδας Data Center Group στην Intel.
"Η αρχιτεκτονική Intel MIC θα διευρύνει την πρωτοπορία της Intel σε προϊόντα υπερυψηλής απόδοσης και σε λύσεις που εφαρμόζονται ήδη στο 82 τοις εκατό, περίπου, των υπερυπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τωρινές επενδύσεις είναι ενδεικτικές μιας αυξανόμενης δέσμευσης από την πλευρά της Intel προς την παγκόσμια κοινότητα των υπολογιστικών συστημάτων υπερυψηλής απόδοσης."
TOP500
Η 35η έκδοση της λίστας TOP500, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου ISC, δείχνει ότι η τεχνολογία Intel συνεχίζει να είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα που επιλέγουν τα μέλη της κοινότητας των υπερυπολογιστών, με 408 συστήματα, ή ισοδύναμα σχεδόν 82 τοις εκατό του συνόλου, να είναι εξοπλισμένα με επεξεργαστές της Intel. Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των συστημάτων τετραπλού πυρήνα χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel, με τη σειρά Intel Xeon 5500 να διπλασιάζει σχεδόν το ποσοστό της και να φτάνει τα 186 συστήματα.
Τα τσιπ της Intel βρίσκονται, επίσης, σε τρία από τα 10 κορυφαία συστήματα, καθώς και σε τέσσερα στα πέντε καινούρια συστήματα του top 30. Επτά συστήματα είναι εξοπλισμένα με τη σειρά επεξεργαστών Intel Xeon 5600, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα με την κωδική ονομασία "Westmere-EP," ενώ δύο συστήματα είναι εξοπλισμένα με τη νέα σειρά Intel Xeon 7500 series processor, την επονομαζόμενη "Nehalem-EX."
Η σειρά επεξεργαστών Intel Xeon 5600 παίζει ζωτικό ρόλο στο κινεζικό υπολογιστικό σύστημα που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση που έχει βρεθεί ποτέ ένα σύστημα από την Κίνα, σε όλη την ιστορία της λίστας Top500. Το σύστημα, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών του Σεντζέν (NSCS), και οι επιδόσεις του φτάνουν το 1.2 petaflops στη δοκιμασία Linpack benchmark με ένα Dawning TC3600. Το κέντρο NSCS αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και καινοτομίας στην Κίνα.
Η λίστα των υπερυπολογιστών TOP500 εκδίδεται δύο φορές το χρόνο από το Hans Meuer του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ, τον Erich Strohmaier και τον Horst Simon του Υπολογιστικού Κέντρου Ενεργειακών Ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, και τον Jack Dongarra του Πανεπιστημίου του Τεννεσσί. Ολόκληρη η έκθεση διατίθεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.top500.org.
Νέο Εργαστήριο Υπερυψηλής απόδοσης
Η Intel, μαζί με το Ερευνητικό Κέντρο Julich (FZJ) και την ParTec, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες για προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας, όπου οι υπολογιστικές απαιτήσεις είναι της τάξης των πολλών petaflops και exaflops, θα ανακοινώσει την πολυετή δέσμευση για την κατασκευή του εργαστηρίου ExaCluster Laboratory (ECL) στο Julich. Το εργαστήριο θα στραφεί στην ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών, εργαλείων και μεθοδολογίας για τη λειτουργία υπερυπολογιστικών μηχανών με επιδόσεις επιπέδου πολλών petaflops και exaflops, εστιάζοντας τις προσπάθειες του στην επεκτασιμότητα και την ανθεκτικότητα τέτοιων συστημάτων. Το ECL θα αποτελέσει την τελευταία προσθήκη στα μέλη του Intel Labs Europe, ενός δικτύου κέντρων έρευνας και καινοτομίας που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένα webcast με την ομιλία του κ. Kirk Skaugen στο συνέδριο International Supercomputing 2010, διατίθεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση: lecture2go.uni-hamburg.de/live.
Είσοδος
Συζητήσεις
-
5.253 απαντήσεις, τελευταία πριν 2 έτη 5 εβδομάδες
-
141 απαντήσεις, τελευταία πριν 5 έτη 31 εβδομάδες
-
287 απαντήσεις, τελευταία πριν 5 έτη 31 εβδομάδες
-
7.742 απαντήσεις, τελευταία πριν 5 έτη 31 εβδομάδες
-
0 απαντήσεις
-
0 απαντήσεις
-
0 απαντήσεις
-
0 απαντήσεις
-
0 απαντήσεις
-
0 απαντήσεις
- 1 of 226
- ››
Bits & Bytes
-
πριν 10 έτη 19 εβδομάδες
-
πριν 10 έτη 42 εβδομάδες
-
πριν 11 έτη 36 εβδομάδες
-
πριν 12 έτη 3 ώρες
-
πριν 12 έτη 7 εβδομάδες
-
πριν 12 έτη 19 εβδομάδες