Ο ιός Stuxnet ήταν το κυβερνοόπλο των ΗΠΑ και Ισραήλ ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν!

Απίστευτο, αλλά με ένα αποκαλυπτικό άρθρο, οι New York Times κατονομάζουν ως τους δημιουργούς του ιού Stuxnet τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ!

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, ο πρώτος πραγματικός "κυβερνοπόλεμος"¨ξεκίνησε από την εποχή του πρόεδρου George W. Bush, το 2006, όταν και οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ ήθελαν να αναχαιτίσουν με κάθε τρόπο τα σχέδια του Ιράν όσο αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι κυβερνοεπιθέσεις, συνεχίστηκαν αφότου την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλαβε ο Barack Obama, ο οποίος από τους πρώτους μήνες της θητείας του διέταξε να κλιμακωθούν οι κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν, με στόχο να πλήξουν το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες για την προέλευση του ιού Stuxnet, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την εξάπλωση του επικίνδυνου ιού Flame, που για την ώρα δραστηριοποιείται στην μέση ανατολή και στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στο Ιράν, στην Συρία, στο Σουδάν, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στην Σαουδική Αραβία και στο Λίβανο κ.α.

Πριν επεκταθούμε στο άρθρο των New York Times αξίζει να αναφερθούμε στον ιό Flame που ανακάλυψε η εταιρεία ασφάλειας Kaspersky. O Flame έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί και να καταγράφει τις δραστηριότητες δικτύων αλλά και τοπικών υπολογιστών, να καταγράψει ήχο ή ακόμα και να αποστείλει screenshots σε κάποιους διακομιστές. Ο ιός μάλιστα μπορεί να επαναπρογραμματίζεται με add-on πακέτα ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει νέες λειτουργίες ή να αλλάζει δραστηριότητα. Έως στις μέρες μας η εταιρείας Kaspersky κάνει λόγο για είκοσι τέτοιου είδους πρόσθετων πακέτων. Πιστεύεται ότι ο Flame είναι 20 φορές πιο περίπλοκος από τον Stuxnet και πως για να κατανοήσουν πλήρως τον κώδικα του θα χρειαστεί μία δεκαετία. Η εταιρεία Kaspersky χρειάστηκε περισσότερους από έξι μήνες για να κατανοήσει τον Stuxnet.

Επανερχόμενοι στο άρθρο των NY Times, μαθαίνουμε ότι επί προεδρίας George W. Bush ξεκίνησε ο πρώτος κυβερνοπόλεμος με την κωδική ονομασία "Olympic Games". Σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, οι ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν μία ειδική έκδοση του Stuxnet η οποία μπορούσε να προκαλεί ζημιές σε εξοπλισμό της Siemens, στο πυρηνικό εργοστάσιο Natanz, και να προκαλεί προβλήματα στην διαδικασία "εμπλουτισμού" του ουρανίου που πραγματοποιείται με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης. Κατά την κλιμάκωση των επιχειρήσεων ενάντια στο Ιράν, επί προεδρίας Barack Obama, μία παραλλαγή του ιού, διέρρευσε από το πυρηνικό εργοστάσιο Natanz στο Internet σπέρνοντας τον πανικό, ειδικά σε επιχειρήσεις που διέθεταν εξοπλισμό κατασκευασμένο από την Siemens. Τότε ήταν που το "σκουλήκι" (worm) όπως είναι καλύτερο να αποκαλούμε το συγκεκριμένο κακόβουλο πρόγραμμα, ανακαλύφθηκε από εταιρείες ασφάλειας και ειδικούς δίνοντας του την ονομασία "Stuxnet".

Ο Stuxnet μπορεί να χτυπήσει και να αχρηστεύσει βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα που ελέγχουν αγωγούς πετρελαίου ή πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Λίγες μέρες αφότου το "σκουλήκι" διέρρευσε στο Internet, σε μία μυστική συνάντηση, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama μαζί με τον αντιπρόεδρο Joseph R. Biden Jr. και τον διευθυντή της CIA (Central Intelligence Agency) εκείνη την εποχή Leon E. Panetta, εξέτασαν το κατά πόσο η πλέον φιλόδοξη προσπάθεια της Αμερικής να επιβραδύνει την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είχε μοιραία εκτεθεί σε κίνδυνο. Τελικώς, πείστηκε να συνεχίσουν τις κυβερνοεπιθέσεις.

Το Ιράν επισήμως αρνήθηκε ότι το σκουλήκι έπληξε τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου Natanz, ανακοινώνοντας ότι εντόπισε και κατάφερε να απομονώσει το σκουλήκι. Τότε ήταν που έθεσε επικεφαλής μίας αντίστοιχης υπηρεσίας κυβερνοπολέμου τον Brig. Gen. Gholamreza Jalali  για να αποκρούσουν τέτοιες μελλοντικές επιθέσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις πρόσφατα παραδέχτηκε ότι έχει αναπτύξει κυβερνοόπλα, αλλά ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι τα έχει χρησιμοποιήσει. Έχουν υπάρξει αναφορές ότι παρόμοια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές μελών της Al Qaeda ωστόσο η δημιουργία του Stuxnet ήταν κάτι το διαφορετικό. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ένα τέτοιου είδους όπλο για να πλήξουν την υποδομή ενός εχθρικού κράτους, κάτι που μέχρι πρότινος συνέβαινε μόνο με βόμβες. Ο κώδικας του Stuxnet σύμφωνα με τον Carey Nachenberg, αντιπρόεδρο της Symantec ήταν 50 φορές μεγαλύτερος από εκείνον ενός τυπικού "σκουληκιού". 

Σήμερα, αρκετές εταιρείες ασφάλειας προσπαιθούν να εντοπίσουν την προέλευση ενός άλλου επικίνδυνου κυβερνοόπλου με την ονομασία Flame, για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, και ο οποίος δημιουργήθηκε κατά πάσα πιθανότητα για να υποκλέψει πληροφορίες από τους υπολογιστές αξιωματούχων του Ιράν. Ο κώδικας ωστόσο του Flame φαίνεται να είναι τουλάχιστον πέντε ετών και αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν αποτελεί μέρος των "Olympic Games" και όπως ήταν φυσικό αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη του. Το πρόβλημα πια με τον Stuxnet, είναι ότι ο κώδικας του βρίσκεται ελεύθερος και... open source στο Internet και οποιοσδήποτε μπορεί να τον επαναπρογραμματίσει, να τον "πειράξει" και να τον χρησιμοποιήσει για τον... σκοπό του.

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες θα βρείτε στο πλήρες άρθρο των New York Times εδώ.


marooned

ρε τι γίνεται στον

ρε τι γίνεται στον κόσμο....
Φοβερό άρθρο Volt!

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 42 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top