Η ΙΒΜ και LRZ κατασκεύασαν τον πρώτο παγκοσμίως supercomputer με ψύξη ζεστού νερού

Το Leibniz Supercomputing Centre (LZR) σε συνεργασία με την IBM, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον πρώτο εμπορικά διαθέσιμο υπερυπολογιστή με υδρόψυξη.

Ένα ισχυρό, υψηλής απόδοσης σύστημα, σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους ερευνητές και βιομηχανικά ιδρύματα να λύσουν μερικά από τα πιο δύσκολα επιστημονικά προβλήματα. Το νέο LZR "SuperMUC" σύστημα χτίστηκε με IBM System x iData Plex με άμεσα υδρόψυκτους dx360 M4 servers οι οποίοι συνδυαστικά αριθμούν 147.634 πυρήνες, των οποίων η απόδοση έχει μετρηθεί έως και τα 3 PetaFLOPs, και η οποία ισοδυναμεί με με την εργασία περίπου 110.000 προσωπικών υπολογιστών! Οι σχεδόν 150.000 πυρήνες συνοδεύονται από 324ΤΒ μνήμης καθώς και 10PB (PetaBytes) αποθηκευτικής ικανότητας! 

Επίσης, μια επαναστατική νέα μορφή direct hot-water cooling που εφευρέθηκε από την IBM και επιτρέπει στα συστήματα να είναι 10 φορές πιο συμπαγή ενώ καταναλώνει 40% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα αερόψυκτα. Το σύστημα ψύξης μιμείται την λειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος στο ανθρώπινο σώμα.

Έως και 50% της κατανάλωσης ενέργειας ενός αερόψυκτου data center καταναλώνεται όχι από τον ίδιο τον υπολογιστή, αλλά απο την ενεργοποίηση των απαραίτητων συστημάτων ψύξης. Οι επιστήμονες της IBM επέλεξαν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, με μια καινοτόμο ιδέα ζεστού νερού ψύξης, η οποία εξαλείφει την ανάγκη για τα συμβατικά συστήματα ψύξης.

Το σύστημα ζεστού νερού της IBM δροσίζει άμεσα και δραστικά τους επεξεργαστές και τις κάρτες μνήμης με τις θερμοκρασίες του ψυκτικού υγρού να φτάνει έως τους 45° κελσίου. Το SuperMUC συνδυάζει την ικανότητα ψύξης ζεστού νερού το οποίο αφαιρεί την θερμότητα 4.000 φορές πιο αποτελεσματικά από τον αέρα, με 18.000 ενεργειακά αποδοτικούς επεξεργαστές Intel Xeon.

Εκτός όμως από την συγκεκριμένη εργασία, το ζεστό νερό ψύξης επαναχρησιμοποιείται και χρησιμεύει στη θέρμανση των κτιρίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την Πανεπιστημιούπολη του κέντρου υπερυπολογιστών Leibniz, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο ένα εκατομμύριο ευρώ ($ 1.250.000) ετησίως!

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Users

0 χρήστες and 35 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top