Triple-Core GPU ενσωματώνει τελικά το A6 SoC του iPhone 5

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι το νέο custom-designed A6 SoC που βρίσκεται στο εσωτερικό του iPhone 5 ότι διαθέτει δύο πυρήνες. Aυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι τι είδους υποσύστημα γραφικών ενσωματώνει.

Mετά από σχετική έρευνα της ιστοσελίδας Anandtech, και αφότου εξασφάλισαν μία φωτογραφία ενός πρώιμου die του chip, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για triple-core GPU.

Aυτό, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει, ότι η Apple προτίμησε, μάλλον για λόγους που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση ως ένα βαθμό, την PowerVR SGX 543MP3 triple-core GPU και όχι την PowerVR SGX 543MP4 quad-core GPU που γνωρίζουμε ότι ενσωματώνει το A5X SoC στο νέο iPad με την Retina display.

H GPU στο εσωτερικό του A6 SoC εργάζεται σε συχνότητα λειτουργίας 266MHz. Aπό την φωτογραφία συμπεραίνουμε επίσης ότι υπάρχουν δύο κανάλια 32-bit για μνήμη LPDDR2 ενώ το η επιφάνεια που καλύπτει το die εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει τα 96mm². Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


koulas199

Αυτο τωρα ειναι...

Αυτο τωρα ειναι καλο, ειναι θετικο ??? τι ειναι τελος παντων ας μου πει καποιος...

voltmod

Δεν είναι θετικό. Λογικά, ο

Δεν είναι θετικό. Λογικά, ο έξτρα πυρήνας θα είχε αντίκτυπο στην κατανάλωση και για αυτό προτίμησε ο A6 να μην έχει τόσους όσους ο A5X. Η οθόνη του iPhone 5 ωστόσο υποστηρίζει πολύ χαμηλότερη ανάλυση από την retina του καινούριου iPad, Με λίγα λόγια, οι απαιτήσεις είναι σημαντικά λιγότερες, οπότε προς τι ο χαμός;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όχι, δεν είναι θετικό, αλλά αν είχε σημαντική επίπτωση στην κατανάλωση, και άρα στην αυτονομία της μπαταρίας, νομίζω πως αυτό θα με πείραζε περισσότερο.

koulas199

Η Αλήθεια είναι...

Η αλήθεια είναι, πως από την αρχή ακόμα δεν με ενθουσίασε αυτό το κινητό, περίμενα κάτι εντυπωσιακό, ο Περισσότερος κοσμος περίμενε κάτι εντυπωσιακό κάτι καινούργιο από εμφάνιση και κάτι δυνατό από χαρακτηριστικά..
Η άποψη μου είναι πως, είναι ίδιο με το 4s Απλά είναι λίγο πιο μεγάλο και λεπτό, δεν είναι καθόλου μεγάλες οι διαφορές, αναρωτιέμαι πως ο κόσμος τρέχει για να πάει να το αγοράσει κ πως κάνει εκατομμύρια πωλήσεις στον κόσμο μόλις σε μις εβδομάδα..
Σε εντυπωσιάζει καθόλου το iPhone 5?

Τελευταία τροποποίηση από koulas199 — Τρι, 25/09/2012 - 00:59.
voltmod

Όχι, δεν με εντυπωσιάζει, ή

Όχι, δεν με εντυπωσιάζει, ή ενθουσιάζει. Αλλά δεν υπάρχει και κάποιο άλλο που να μου προκαλεί αυτό το συναίσθημα. Δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα μάλλον...
Έχω διαβάσει πολλά και έχω ακούσει πολλά, και ο καθένας λέει τα δικά του, το κοντό και το μακρύ του, ανάλογα πολλές φορές και ποιανού το συμφέρον εξυπηρετεί. Πρόσφατα είδα μία βιντεοπαρουσίαση, που ένας δημοσιογράφος έκραζε τον νέο connector "Lightning" του iPhone 5 και έλεγε ότι έπρεπε να κρατήσει τον παλαιό...
ο παλιός, κράτησε πολλά χρόνια φίλε, ήταν obsolete, τα έφτυσε, καπούτ, πάπαλα... αλλά που να καταλάβει αυτός... ήθελε το τεράστιο ματζαφλάρι ή ήθελε USB Smile ... Τέλος, έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα μικρότερο, περισσότερο ευέλικτο, ταχύτερο και καλύτερο dock connector. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει πιο γρήγορα η μετάβαση στο νέο, και να ξεκινήσει όλη η βιομηχανία και αγορά να προσαρμόζεται, είναι να τον τοποθετήσεις στην ναυαρχίδα σου, που θα σπρώξει την αγορά εμπρός... που να τον έβαζε τον Lightning πρώτα η Apple ρε φίλε; στο iPod Classic ή στο iPod Nano; Δηλαδή από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις, και το καλύτερο είναι να ξεκινήσεις από την κορυφή... Δηλαδή, να μην αλλάζουν οι υποδοχές στους υπολογιστές... να μέναμε στο ISA, να μην αλλάξει το socket του επεξεργαστή... να μείνουμε στο slotA... Ρε πάμε καλά;
Η Apple έβαλε γυαλί στο πίσω μέρος του iPhone 4/ 4S κάνοντας την συσκευή τόσο "premium" που έμοιαζε με... κόσμημα, αλλά όλοι έκραζαν γιατί έσπαγε εύκολα σε πτώσεις! Τώρα έβαλε αλουμίνιο, brushed, περιποιημένο και σε απόχρωση, και παραπονιούνται για γρατσουνιές! Βασικά, η Apple έπρεπε να φτιάξει την πλάτη του κινητού από φτηνιάρικο, υπέρλεπτο πλαστικό, ώστε να είναι ευχαριστημένοι όλοι ή από... διαμάντι για να μην σπάει, να μην χαράσσεται και να είναι εντελώς άθραυστο, αλλά τότε θα τους πείραζε που θα κόστιζε μία περιουσία. Έχω βαρεθεί γενικώς να ακούω και να διαβάζω βλακείες, και κυρίως από άσχετους, που δεν γνωρίζουν από τεχνολογία, από βιομηχανικό σχεδιασμό και που δεν έχουν αισθητική... επίσης δεν με ενδιαφέρει αν είναι iOS ή Android... με ενδιαφέρει να κάνω την δουλειά μου αποτελεσματικά, και αν το το κινητό που έχω στα χέρια μου είναι και όμορφο, είναι πλεονέκτημα.
Μεγάλη μαλακία θεωρώ την προσθήκη για παράδειγμα των χαρτών της Apple αντί για τους Google Maps που δούλευαν εξαιρετικά. Κάθε αρχή και δύσκολη λένε, αλλά η Apple εδώ τα σκάτωσε, δίνοντας στο ευρύ κοινό μία εφαρμογή με πολλά προβλήματα. Έπρεπε πρώτα να την τελειοποιήσει και μετά να κάνει την σχετική κίνηση. Αλλά φαίνεται ήταν πολλά τα φράγκα που έσκαγε στην Google, η οποία έχει την Motorola και το Android, δηλαδή είναι ανταγωνιστής! Είναι σαν να θέλεις να αγοράσεις Adidas παπούτσια, αλλά με Air σόλα! Γάμ*σε με! Δηλαδή, ΟΚ, μαλακία της... αλλά κάπου πρέπει να υπάρχει κάποια λογική... και η λογική είναι να βγάλει πιο πολλά χρήματα! Δηλαδή, η Google με το Android το χαρίζει; Δεν βγάζει χρήματα; Δεν αποσκοπεί στο κέρδος; Είναι η αθώα εταιρεία;
Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός γενικά, αλλά με αυτά που διαβάζω ώρες, ώρες φρικάρω... Οι οπαδισμοί δεν με ενδιαφέρουν, πάντα προσπαθώ με αναλυτικότητα να εντοπίσω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο καθένας, τραβάει τον δρόμο του και κάνει τις επιλογές του. Η άποψη μου είναι ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα κινητά... αλλά όπως είπα, κανένα δεν με εντυπωσιάζει.
Όποιος έχει iPhone και έχει επενδύσει αρκετά χρήματα σε εφαρμογές, δεν πρόκειται να αφήσει το iOS για να πάει στο Android, και το αντίθετο. Αν ωστόσο είσαι με σπασμένο iPhone, ή κατεβάζεις κλεμμένες εφαρμογές στο Android κινητό σου, αλλάζεις εύκολα ράφτη.

Μετά λένε ότι περίμεναν κάτι εντυπωσιακό, όπως εσύ... Δηλαδή τι ακριβώς περίμενες; Λέγανε για Liquid Metal κάποιοι, και ορισμένοι νόμιζαν ότι θα μπορούν να πλάθουν το κινητό σαν... πλαστελίνη! Smile ή θα διαλύεται και θα επανενώνεται σαν τον υδράργυρο που είχαν βάλει στο Terminator! Τι ήθελες δηλαδή να κάνει; Να υποστηρίζει Eyefinity; Να έχει μία Geforce GTX 690 μέσα του; Να κάνει 3D printing ή να πατάς το κεντρικό πλήκτρο και να κάνεις time travels;

Τελευταία τροποποίηση από voltmod — Τρι, 25/09/2012 - 01:43.
koulas199

χαχα τα λες ωραία...

Χαχα τα λες ωραία, Απλά το συγκρίνω με το s3, που μου φαίνεται πολύ πιο δυνατό κινητό από το iPhone 5 στο θέμα τον χαρακτηριστικόν, αλλά σε θέμα ποιότητας κατασκευής το iPhone 5 μου αρέσει περισσότερο, φαίνεται πιο premium, πιο ακριβό, αλλά αν τα χαρακτηριστικά του iPhone ηταν σαν του s3,δηλαδή τετραπυρινο, και με gpu σαν του s3, τότε θα ηταν το απόλυτο κινητό.. Βέβαια, από ότι ξέρω παίζει ρόλο και το λογισμικό, διαβασα κάπου οτι το android είναι βαρύ λογισμικό σε σχέση με το ios.. Κάπου σε αυτό το site το διάβασα..

voltmod

Ναι ε; και δεν μου λες; Τι

Ναι ε; και δεν μου λες; Τι είδους κινητό έχεις τώρα;

koulas199

εχω το sony ericsson

Εχω το sony ericsson arc s (Androit 4.0.4.)

voltmod

Σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις;

Σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις;

voltmod

Σύμφωνα με μετρήσεις του

Σύμφωνα με μετρήσεις του Anandtech είσαι λάθος ΓΕΝΙΚΩΣ.

koulas199

ΑΑΑΑ Αυτα..

ΑΑΑΑ Αυτες τις μετρησεις δεν τις ειχα δει..
Οι Μετρησεις δείχνουν πως τo iPhone 5 ξεπερναει παντου S3...

voltmod

είχες δει άλλες μετρήσεις;

είχες δει άλλες μετρήσεις; που;

voltmod

κατά την άποψη σου δηλαδή, το

κατά την άποψη σου δηλαδή, το iPhone 5 είναι το απόλυτο κινητό;

koulas199

Κατα την άποψη μου....

Κατα την άποψη μου, και συμφωνα με τις μετρησεις που ειδα, ναι ειναι το απολυτο κινητο, αν και θα μπορουσε να εχει καλυτερη καμερα και καλυτερη αναλυσυ, δεν εχω δει αλλες μετρησεις, απλα σε ειχα ρωτησει σε αλλο topic αν ο Exynos του S3 ειναι πιο γρηγορος απο τον Α6 και μου ειχες πει οτι ειναι πιο γρηγορος ο Exynos του S3, ολα αυτα πριν δουμε τις μετρησεις φυσικα, γιατι οι μετρησεις απο οτι βλεπω τωρα,
δειχνουν στην κορυφη το iPhone, παρολο που το ενα ειναι διπυρινο και το αλλο τετραπυρινο..

voltmod

Σοβαρά; Mπορείς να βρεις το

Σοβαρά;
Mπορείς να βρεις το topic που είχα πει κάτι τέτοιο;

voltmod

Άσε, το βρήκα. Eίδες τελικά

Άσε, το βρήκα. Eίδες τελικά που μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν και οι εκτιμήσεις βγαίνουν λάθος;

Spoiler: Highlight to view
είχα πει:
Ως ωμή ισχύς, είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Exynos του Galaxy S III είναι ταχύτερος

Τελευταία τροποποίηση από voltmod — Τρι, 25/09/2012 - 17:59.
voltmod

Έχεις δίκιο για την κάμερα.

Έχεις δίκιο για την κάμερα. Έτσι όπως έχουν πάει, τα 8.0 Megapixels κοντεύουν να γίνουν... mainstream. Δικαιολογήθηκαν, από την Apple, ότι το πάχος του iPhone 5, αν δεν κάνω λάθος, αποτέλεσε τροχοπέδη για να εγκαταστήσουν καλύτερα οπτικά και μεγαλύτερο αισθητήρα, αλλά αυτό δεν είναι και η καλύτερη δικαιολογία, έχεις δίκιο.
Nομίζω ότι δεν υπάρχει το απόλυτο κινητό. Aκόμα και τα iPhone 5 και Galaxy S III, απέχουν πολύ από αυτόν τον χαρακτηρισμό. Eίναι και τα δύο εξαιρετικές συσκευές, και δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα.
Tο θέμα είναι ότι υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός, και αυτό είναι εξαιρετικό για τον καταναλωτή.

voltmod

Ένα ακόμη συμπέρασμα από το

Ένα ακόμη συμπέρασμα από το άρθρο στο Anandtech, είναι ότι η απόδοση στα γραφικά, είναι λέει θεωρητικά παρόμοια με αυτή του chip A5X που υπάρχει στο νέο iPad. Δικαιολογεί, εν' μέρη αυτό που συμβαίνει, επειδή οι πυρήνες στην GPU είναι υψηλότερα χρονισμένοι (266MHz αντί 200MHz). Aπό την άλλη, υπάρχει διαφορά στο εύρος διαύλου της μνήμης, που στην περίπτωση του νέου iPad είναι 128-bit ενώ στο iPhone 5 είναι 64-bit. Iσχυρίζονται στο Anandtech, ότι σε περίπτωση που το memory bandwidth είναι κρίσιμης σημασίας, το A5X SoC λογικά θα αποδώσει καλύτερα, αλλά μετά βάζουν στο παιχνίδι την μικρότερη υποστηριζόμενη ανάλυση του iPhone και "ισοφαρίζουν" το μειονέκτημα. Kαι αυτό είναι ένα σημείο άξιο αναφοράς επίσης.

z3et

Facts: Το Android (ΟΥΤΕ το

Facts:

Το Android (ΟΥΤΕ το JB) δεν υποστηριζει κανονικα πανω απο 2 cores. Δεν μπορει να τους αξιοποιησει ολους ταυτοχρονα, ασχετα αν τους βλεπει. Αυτο, χωρις πολυ ψαξιμο αν δεν θελετε, μπορειτε να το δειτε και απο το (ανυπαρκτο) scaling που υπαρχει στην αποδοση μεταξυ 2core και 4core, σε ΟΛΑ τα benchmarks. Φυσικα μιλαω για τα CPU Cores οχι τα GPU (σε 3D εφαρμογες), εκει τα πραγματα ειναι (λιγο) διαφορετικα.

Αν το SoC του iPhone 5 ετρεχε σε Android, δεν θα ειχε τετοια αποδοση. Αν το SoC του Optimus G ετρεχε σε iOS, δεν θα ειχε τετοια αποδοση. Και παει λεγοντας.

Η διαφορα μεταξυ της αναλυσης του iPad 3 και του iPhone 5 ειναι μεγαλη (σχεδον η διπλασια, υπερ του EyePad), αρα και η αναγκη για pixel fillrate πεφτει στο μισο, σωστα προχωρησαν στο "κοψιμο" του memory controller... επισης στο μισο.

Γενικα μιλωντας τωρα, μαθετε να μη συγκρινεται ανομοια πραγματα. Η αρχιτεκτονικη των πυρηνων (και CPU και GPU) στα Exynos, κοντευει να κλεισει 3 χρονια. Οι (CPU) πυρηνες του iPhone 5 σχεδιαστηκαν, ας το πουμε, φετος και χρησιμοποιουν οτι πιο νεο εχει να προσφερει η ARM. Επισης το S III ειναι ηδη 5 μηνες στην αγορα και ηδη φημολογειται ο ερχομος του S IV (4).

voltmod

lol

voltmod

Πω πω... η κάμερα του Samsung

Πω πω... η κάμερα του Samsung Galaxy S III είναι για πέταμα σε αυτό το άρθρο του Engadget. Lumia 920 FTW!

koulas199

Βρηκα κατι σημαντικο...

Βρηκα κατι σηματικο.... συμφωνα με το pc magazine, το iPhone 5 ειναι το πιο γρηγορο κινητο στον πλανιτη...

http://www.phonearena.com/news/PC-Mag-says-Apple-iPhone-5-is-the-fastest...

πειτε μου την γνωμη σας...

voltmod

ε, έτσι πάνε αυτά όταν

ε, έτσι πάνε αυτά όταν υπάρχει ανταγωνισμός... μία ο ένας, θα είναι από πάνω, μία ο άλλος... σε λίγους μήνες, μπορεί το iPhone 5 να έρχεται 2ο, 3ο ή τελευταίο στο benchmarking... έτσι πάει...

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 36 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top