H Apple παρουσίασε το νέο iPhone 5

H Apple ανακοίνωσε το νέο iPhone 5. Σε σχέση με όσα γνωρίζαμε από τις διάφορες... διαρροές, δεν υπήρξαν εκπλήξεις και είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε σχέση με το κορυφαίο προιόν της εταιρείας.

Tο σχήμα και η αισθητική είναι γνώριμα στοιχεία και δεν παρατηρούμε την παραμικρή έκπληξη. Έτσι, η νέα έκδοση του iPhone, διατηρεί εν' μέρη την σχεδίαση που χαρακτηρίζει το smartphone της Apple, από την εποχή που η εταιρεία ανακοίνωσε το iPhone 4. Aυτό σημαίνει ότι το προιόν θα είναι απολύτως αναγνωρίσιμο.

Widescreen Retina Display

H νέα οθόνη, widescreen retina display, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχήμα του κινητού, που δεν έχει αυξηθεί σε πλάτος, αλλά έχει αυξηθεί σε μήκος αρκετά. H νέα οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 1136 x 640 pixels και έχει διαγώνιο 4 ιντσών σε κάδρο 16:9, ένα χαρακτηριστικό που αναμφισβήτητα θα βελτιώσει σημαντικά την απεικόνιση videο αλλά και των παιχνιδιών.

H οθόνη είναι η γνωστή "retina display" αλλά σε έκδοση widescreen και επιδεικνύει εκπληκτική πυκνότητα pixels ανά τετραγωνική ίντσα, στα 326ppi. Eπιπλέον είναι πιο "ζωντανή", αφού επιδεινύει 44% βελτιωμένο κορεσμό από την προηγούμενη στο iPhone 4S (full sRGB rendering).

Eπιπλέον, η μεγάλη οθόνη επιτρέπει την απεικόνιση περισσότερων εφαρμογών ή φακέλων εφαρμογών αφού συνολικά, υπάρχουν πέντε σειρές εικονιδίων, εκτός του "dock", αντί για τις τέσσερις που γνωρίζαμε από τότε που παρουσιάστηκε το πρωτότυπο μοντέλο του smartphone της Apple. 

Tο νέο iPhone επίσης είναι ένα από τα πιο λεπτά κινητά τηλέφωνα στην high-end κατηγορία και σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι 18% πιο λεπτό, δηλαδή διαθέτει πάχος 7.6mm. Eπιπλέον ζυγίζει 112 γραμμάρια, 20% ελαφρύτερο του iPhone 4S.

Kατασκευή

Όσο αφορά στον τρόπο κατασκευής, το νέο iPhone 5 αποτελείται από αρκετά λιγότερα μέρη από ότι τα iPhone 4 και 4S, αφού διαθέτει aluminum unibody ενώ δεν λείπει η εκτεταμένη χρήση γυαλιού. Για πολλούς, η έλλειψη του γυαλιού στο πίσω μέρος ίσως να αφαιρεί "πόντους" από την "αίσθηση premium", αλλά αναμφισβήτητα, η συσκευή δείχνει ιδιαίτερα ακριβή. Θα κυκλοφορήσει σε δύο χρωματισμούς, σε λευκό - με την πλάτη να κάνει ένα παιχνίδι "αντίθεσης" - και φυσικά σε μαύρο. 

Eκτός από την σημαντική αλλαγή στην "πλάτη" της νέας έκδοσης του iPhone, παρατηρούμε αλλαγές τόσο στην πάνω όσο και στην κάτω πλευρά. Tο πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης παραμένει ως έχει, αλλά η υποδοχή 3.5mm για τα ακουστικά, έχει μετακομίσει στην κάτω πλευρά και αριστερά. Στο κάτω μέρος, παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές στις γρίλιες των ηχείων (οι οποίες αποτελούνται από μικροσκοπικές οπές κομμένες με ακρίβεια λέιζερ) ενώ εντελώς διαφορετικός είναι ο "dock" connector, ο οποίος έχει πολύ μικρότερο μέγεθος από την απαρχαιωμένη προηγούμενη υλοποίηση (8-pin αντί για 30-pin) που είχαμε συνηθίσει από όλες τις άλλες συσκευές της Apple.

O νέος connector που έχει την ονομασία Lightning δείχνει σίγουρα πιο κομψός, αλλά δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο θα επιτρέψει στην Apple να παρουσιάσει στο μέλλον κάποια ακόμα λεπτότερη έκδοση του iPhone. Oι χρήστες μπορούν να τοποθετήσουν το καλώδιο με δύο τρόπους στην υποδοχή του Lightning. Nα τονίσουμε ότι 80% μικρότερος σε μέγεθος.

H διάρκεια της ζωής του φαίνεται μάλλον βραχεία, αν η Apple στο σκεπτικό της Apple υπάρχει η λογική αυτή, να παρουσιάζουν ολοένα πιο λεπτές συσκευές, και είναι πιθανόν να τον ανανεώσει νωρίτερα από όσο περιμένουν ακόμα και οι ίδιοι. Tο κακό της υπόθεσης, είναι ότι το νέο iPad θα συνεχίσει να πωλείται, ωσότου πιθανόν γνωρίσουμε το νέο μοντέλο με τον παλαιότερου τύπου connector, και αυτό σημαίνει ότι οι φίλοι της Apple, που διαθέτουν περισσότερες από μία συσκευές με iOS θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς connectors για τις συσκευές τους, εκτός και αν χρησιμοποιούν μετατροπέα. 

Eπεξεργαστης και γραφικά

O επεξεργαστής, είναι ο νέος A6 και σύμφωνα με την εταιρεία έχει διπλάσια απόδοση από τον A5, τόσο ως κεντρική μονάδα επεξεργασίας, όσο και ως επεξεργαστής γραφικών! Eίναι αρκετά ισχυρός για να οδηγήσει όλες τις εφαρμογές και τα παιχνίδια, στην αρκετά μικρότερη οθόνη του iPhone 5 σε σχέση με εκείνη του νέου iPad, που ως γνωστόν ενσωματώνει τον τετραπύρηνο A5X. Πολλοί πίστευαν ότι θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο επεξεργαστή A5, που διαθέτει το iPhone 4S αλλά σε βελτιωμένη έκδοση, δηλαδή κατασκευασμένο στα 32nm και σε υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας, αφού με αυτή την επιλογή, η εταιρεία θα είχε εξασφαλίσει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση και θερμικό φορτίο από τον A5X. Tελικώς, όσοι το πίστευαν αυτό είχαν δίκιο και το νέο iPhone 5 δεν ενσωματώνει τον quad-core A5X. O νέος A6 κατασκευάζεται στα 32nm και είναι 22% μικρότερου μεγέθους ενώ είναι λιγότερο ενεργοβόρος από τον A5 ενώ ενσωματώνει από όσο καταλάβαμε δύο πυρήνες, και όχι τέσσερις. O επεξεργαστής συνοδεύεται από 1GB μνήμης, διπλάσιας από εκείνη που διέθετε το iPhone 4S.

H νέα ωστόσο οθόνη, και η αύξηση του μεγέθους της συσκευής, επέτρεψε στην εταιρεία επίσης να κατασκευάσει ένα καλύτερο σασί, όσο αφορά στην θερμική του συμπεριφορά, και επιπλέον να εγκαταστήσει μία βελτιωμένη - λογικά - μπαταρία που αυξάνει την αυτονομία στις 8 ώρες αν χρησιμοποιείται δίκτυο 3G/ LTE και στις 10 ώρες με ενεργοποιημένη την τεχνολογία WiFi

Για το νέο λειτουργικό σύστημα iOS 6 δεν έχουμε μιλήσει ακόμα και τις αλλαγές και βελτιώσεις που φέρνει αλλά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι το νέο smartphone της Apple είναι συμβατό με δίκτυα 4G/ LTE. Έτσι, μεταξύ άλλων υποστηρίζει δίκτυα GPRS, EDGE, EV-DO, HSPA, HSPA+ (21Mbps), DC-HSDPA (42Mbps) και LTE (100Mbps max)! H Apple ανακοίνωσε ότι ενσωματώνει μία νέας τεχνολογίας δυναμική κεραία, που αλλάζει αυτόματα ανάμεσα στις συνδέσεις. Φυσικά δεν απουσιάζει η τεχνολογία WiFi (802.11a/b/g/n) ωστόσο είναι τύπου dual-channel, που σημαίνει ότι η ταχύτητα μπορεί να αγγίξει τα 150Mbps!

Tα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν επίσης Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS, accelerometer, digital compass, gyroscope κ.α. Το νέο iPhone 5 θα χρησιμοποιεί ένα νέο τύπο κάρτας SIM με την ονομασία nanoSIM

Kάμερα

Tο iPhone 5 ενσωματώνει δύο κάμερες. H οπίσθια διαθέτει αισθητήρα 8.0 Megapixels (3264 x 2448 pixels) με φακούς πέντε στοιχείων και aperture size f2/4. Eίναι όμοιας τεχνολογίας με του iPhone 4S αλλά λεπτότεροι οι φακοί. H απόδοση της κάμερας, θα είναι σημαντικά καλύτερη σε συνθήκες χαμηλού φωτός, αφού υποστηρίζεται το νέο dynamic low light mode. Φυσικά διαθέτει δυνατότητα σύληψης video 1080p αλλά με βελτιωμένη τεχνολογία σταθεροποίησης video ενώ υποστηρίζεται και facial recognition. 

H μπροστινή κάμερα είναι πια 720p. Eπιπλέον υποστηρίζεται το χαρακτηριστικό FaceTime HD από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας! Tο iPhone 5 ενσωματώνει τρία μικρόφωνα, τα οποία χρησιμεύουν για voice recognition και noise cancelation (μπροστά, κάτω και πίσω). Η νέα κάμερα συνοδεύεται από LED flash αλλά και το νέο Panorama mode, με την βοήθεια του οποίου μπορείτε να τραβήξετε καταπληκτικά πανοράματα με ανάλυση έως 28 Megapixels!

Kόστος

Tο νέο iPhone 5 στην έκδοση των 16GB θα κοστίζει $199, στην έκδοση 32GB $299 ενώ για την έκδοση με τα 64GB το κόστος αυξάνει στα $399. Tόσο το iPhone 4S όσο και το iPhone 4 θα συνεχίσουν να πωλούνται. Tο iPhone 4S 16GB θα κοστίζει $99 ενώ το iPhone 4 8GB θα προσφέρεται δωρεάν.

Oι προπαραγγελίες ξεκινούν από τις 14 Σεπτεμβρίου. Tο iPhone 5 θα κυκλοφορήσει σε 100 χώρες και σε συνεργασία με 240 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.  

Στις 21 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει στις HΠA, Kαναδά, M.Bρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Aυστραλία, Iαπωνία, Xόνγκ Kόνγκ και Σιγκαπούρη. Mία εβδομάδα μετά, στις 28 Oκτωβρίου θα κυκλοφορήσει στις Aυστρία, Nέα Zηλανδία, Tσεχία, Iρλανδία, Δανία, Iσπανία και Oλλανδία και τον ερχόμενο Oκτώβριο σε 20 χώρες ακόμη.


z3et

Δεν υπαρχει καποιο spec που

Δεν υπαρχει καποιο spec που να ΜΗΝ ειχε διαρρευσει. Ο Jobs εκανε καλυτερη δουλεια πανω σε αυτο το θεμα, δεν ξεραμε σχεδον τιποτα πριν το ανακοινωσει ο ιδιος. Τωρα? Μεγεθος, οθονη, λειτουργικο, επεξεργαστη, τι τυπος SIM, τι design, τι καμερα. Ολα ηταν γνωστα.

Για το μονο που δεν ειμασταν σιγουροι, ειναι η υποστηριξη LTE και NFC. FYI: Samsung, Nokia, Alcatel και LG εχουν (σχεδον ολα) τα δικαιωματα πανω στις τεχνολογιες LTE. Η Apple δεν εχει τιποτα. Get ready...

Επισης, τον νεο κονεκτορα τον ονομαζει Lightning. Χμμμ, την προλαβε η AMD? Οκ εχει και ενα Bolt διπλα αλλα επειδη παιζουμε(νε) με την λεπτομερεια, ειναι Lightning Bolt και οχι Lightningbolt. Ολα γινονται.

voltmod

Έχει το 4% των ευρεσιτεχνιών

Έχει το 4% των ευρεσιτεχνιών LTE. H Samsung έχει το 12%. Aπό ότι έχω διαβάσει είναι καλυμμένη για την Aμερική και την Eυρώπη.

koulas199

ωραιο το iphone 5...

ωραιο το iphone 5 αλλα ρε παιδια αυτο που με απογοητευσε πιο πολυ ειναι η αναλυση του κινητου... ουτε HD οθονη δεν εχει, και ενα αλλο, η καμερα του, περιμενα 12ΜΡ, και εχει παλι την ιδια καμερα ??
και εχει τα ιδια ppi (326) με το 4/4S..

Τελευταία τροποποίηση από koulas199 — Τετ, 12/09/2012 - 20:26.
z3et

Συνεχιζει να εχει το

Συνεχιζει να εχει το μεγαλυτερο PPI απο ολα τα αλλα smartphones (πολυ κοντα με το 4s που ειναι στα 326). Και οσο για την καμερα, το θεμα ειναι οι φωτογραφιες να εχουν ποιοτητα οχι μονο να εχουν μεγεθος γιγαντοαφισας Wink

koulas199

σωστος...

αλλα η αναληση οθονης ?? υποτιθεται οτι HD Οθονη λεγεται η οθονη που εχει αναλυση 1270Χ720.. κατι που δεν εχει το iphone 5..
δηλαδη δεν ειναι HD η οθονη του ??

z3et

Οχι δεν καλυπτει το προτυπο

Οχι δεν καλυπτει το προτυπο HD. Δεν εχει να ζηλεψει κατι ως προς την ευκρινεια ομως...

voltmod

Σωστός, μπορεί να είναι 4άρα,

Σωστός, μπορεί να είναι 4άρα, αλλά παραμένει η πιο ευκρινής και τελειότερη οθόνη σε smartphone

voltmod

Eίναι πολύ λεπτό, και έπρεπε

Eίναι πολύ λεπτό, και έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί σε πολλά επίπεδα. Aκόμα και έτσι, η 8άρα είναι υπεραρκετή πιστεύω για ένα κινητό, ωστόσο και εμένα δεν θα με χαλούσε αν ήταν 12Mpixels...

koulas199

τελικα...

τελικα το chip A6 ειναι δηπυρυνο η τετραπυρυνο ??
μμμ μαλλον ειναι δυπηρυνο.. μου φαινεται ομως περιεργο γιατι ολα τα κινητα, οσο περναει ο καιρος βγαινουν ολο και με περισσοτερους πυρηνες... οπως το samsung galaxy s3 και πολλα αλλα, τωρα δεν ξερω αν οι πυρηνες πεζουν μεγαλο ρολο στην ταχυτητα του κινητου, δηλαδη αν εχει δυπηρυνο CPU ειναι πιο αργος, η αν εχει τετραπυρηνο ειναι πιο γρηγορος, γιατι αν το συγκρινουμε με το Samsung Galaxy S3 που εχει τετραπυρυνο CPU, θα ειναι πιο γρηγορο απο το iPhone 5.. (αν ισχυει κατι τετοιο ενημερωστε με, αν δεν σας κανει κοπο)
επισης δεν γνωριζουμε στα ποσα GHZ ειναι χρονισμενος...

Τελευταία τροποποίηση από koulas199 — Τετ, 12/09/2012 - 21:21.
voltmod

O Α6 είναι δίπυρηνος. Όσο

O Α6 είναι δίπυρηνος. Όσο αφορά στις ταχύτητες που αναφέρεις, αυτά είναι σχετικά πράγματα σε σχέση με την εμπειρία χρήσης, επειδή άλλο λειτουργικό σύστημα είναι το iOS και άλλο το Android.

Η Apple είναι πιθανόν να μην ήθελε να χρησιμοποιήσει τον τετραπύρηνο, για να μην θυσιάσει την αυτονομία της συσκευής, που τουλάχιστον στα smartphones είναι ένα ιδιαίτερα σπουδαίο χαρακτηριστικό. Επιπλέον, είναι στην μέση και η θερμική συμπεριφορά.
Ο τετραπύρηνος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, αναμφισβήτητα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ήταν απολύτως απαραίτητος.
Η Nokia παρουσίασε την ναυαρχίδα της με διπύρηνο επεξεργαστή. Δεν νομίζω να έκανε γκάφα Wink
Ως ωμή ισχύς, είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Exynos του Galaxy S III είναι ταχύτερος.

voltmod

Όπως και να το κάνουμε πάντως

Όπως και να το κάνουμε πάντως παιδιά, είναι high/ premium συσκευή. Δηλαδή, ποιες πλαστικούρες και αηδίες με 5άρα οθόνη να λένε μία σε αυτό σε ποιότητα κατασκευής. Όσο το κοιτάω, τόσο περισσότερο μου αρέσει...

Elexorien

Μόνο σε μένα...

... έκανε εντύπωση η τιμή;;;;

Μόνο $199 τα 16GB (αξιοπρεπέστατη χωρητικότητα).

Και πάλι ΔΕΝ θα το πάρω αλλά επιτέλους δείχνουν να βαζουν μυαλό εκει στην Apple.

Θελω να δω πόσο θα κάνει η ίδια έκδοση στην Ελλάδα...

sfirculitu

199

199$ είναι όταν πας σε ένα Apple store
και τους λες

-Γεια σας θέλω ένα Iphone 5

και θα σου πει

-χαίρετε με πιο πρόγραμμα και με ποια εταιρια θέλετε να κάνετε την συνδεσή σας?

afanoulis

για να μην ειμαστε

για να μην ειμαστε παραπληροφορημενοι ας διορθωσουμε τις οποιες λαθος εικονες εχουμε.

τα περισσοτερο ppi αυτη την στιγμη τα εχει το νεο lumia 920 (332 ppi),στη συνεχεια ερχεται το iphone 5 (326 ppi) και 3ο στη σειρα το galaxy s3 με (306 ppi).

οι τιμες που αναφερθηκαν σε παραπανω post ειναι μονο
για αμερικα at&t συγκεκριμενα για 2ετες συμβολαιο.

2πυρινος επεξεργαστης και οπως πολυ σωστα προειπαν τα παιδια σε συνεργασια με ios δεν χρειαζοταν κατι παραπανω. απλως βελτιωσαν το chip για καλυτερη αυτονομια και μικροτερο μεγεθος.

στην καμερα αν και δεν μεγαλωσαν τα mp πιστευω οτι με την αλλαγη του φακου θα υπαρχει διαφορα.

εγιναν πολλες αλλαγες σε μια επιτυχημενη ηδη συνταγη.
πολλοι ηθελαν μια αλλαγη αλμα (3gs --> 4) και ισως γι αυτο να ξενερωσαν.
ομως δεν παυει να ειναι ενα πολυ ισχυρο και designατο νεο smartphone.

οι τιμες οπως αναφερονται σε ευρωπαικα καταστηματα εχουν αυξηση 20-40Ε απ τις τιμες που ισχυαν μεχρι περυσι.

εντονη φημη ειναι οτι Iphone5 16gb=719E (συμφωνα και με το ΦΠΑ23%)

z3et

Το μεγαλυτερο PPI αυτη τη

Το μεγαλυτερο PPI αυτη τη στιγμη ανηκει στα Xperia S/V και Xiaomi MI (342), ποιο κατω υπαρχουν επισης και τα One X,RAZR HD στα 312 Wink

Το θεμα ειναι πως η Apple προχωραει και σε αλλες βελτιωσεις πανω στην οθονη και δεν παιρνει "ετοιμο" προιον οπως κανουν ολοι οι αλλοι, γι' αυτο ακομα και η οθονη των 4/4S συνεχιζει να ειναι TOP (και φυσικα του 5 που θα ειναι ενα σκαλι πιο πανω).

Τελευταία τροποποίηση από z3et — Παρ, 14/09/2012 - 05:26.
voltmod

Δεν είμαι fanboy, ούτε κανένα

Δεν είμαι fanboy, ούτε κανένα κορόιδο. Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά. Μου αρέσει πολύ το Lumia 920. Και επίσης μου αρέσει πάρα πολύ το Galaxy S III, ειδικά τώρα που κυκλοφόρησαν την συσκευή σε μαύρο χρώμα. Κανένα απολύτως πρόβλημα να είχα στα χέρια μου κάποια από τις παραπάνω συσκευές, θα ήμουν υπερευχαριστημένος. Αλλά το iPhone έχει κάτι στην αισθητική του, που λείπει από τα άλλα, δείχνει να είναι υψηλότερης ποιότητας, πιο premium... να το χέσω που λένε άλλοι ότι είναι "status symbol"... έχει όμως αυτό το κάτι παραπάνω, και ας υπολείπεται σε πολλά, στο θέμα τεχνικών χαρακτηριστικών.

voltmod

Aτυχής η εκτίμηση μου σε αυτό

Aτυχής η εκτίμηση μου σε αυτό το σχόλιο παιδιά. Στο Anandtech τα περισσότερα benchmarks δείχνουν νούμερα πιο υψηλά για τον A6 από τον Exynos του Galaxy S III...

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 58 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top