Review: AMD Radeon HD 7770 GHz Edition και Radeon HD 7750

Featured Review

Η AMD ανακοίνωσε την νέα σειρά καρτών γραφικών Radeon HD 7700, η οποία βασίζεται στην GPU με την κωδική ονομασία “Cape Verde” και εμείς την δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα.

Η νέα σειρά, αποτελείται από δύο κάρτες γραφικών, τις Radeon HD 7770 και Radeon HD 7750, οι οποίες καλύπτουν το τμήμα της αγοράς από τα €99 έως τα €139. Η "mainstream" αγορά άλλωστε είναι αυτή που ενδιαφέρει περισσότερο τις κατασκευάστριες εταιρείες αφού αυτές είναι οι κάρτες γραφικών που πουλάνε περισσότερο στην αγορά και από εκεί προέρχεται και ο μεγαλύτερος όγκος των κερδών τους.

Η σειρά AMD Radeon HD 7700

Η συγκεκριμένη κυκλοφορία ωστόσο είναι ιδιαίτερη, γιατί πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει περισσότερα πράγματα από την προηγούμενη γενιά καρτών γραφικών, τόσο στον τομέα της απόδοσης προς τιμή, όσο και στον τομέα της απόδοσης ανά watt αλλά και απόδοσης ανά mm². Η προηγούμενη, παρόμοιων δυνατοτήτων GPU της AMD που είχε παρόμοιες επιδιώξεις, αν θυμάστε ήταν η "Juniper" που κατασκευαζόταν στα 40nm και έφτασε στην αγορά με την σειρά Radeon HD 5700.

Δείτε ένα σχετικό video της AMD για την νέα σειρά Radeon HD 7700 πριν προχωρήσετε στην αξιολόγηση μας.

Νέα σειρά Radeon HD 7700

Η συγκεκριμένη σειρά θριάμβευσε όσο αφορά στις πωλήσεις για τους παραπάνω λόγους και αποτέλεσε την βάση για την σειρά Radeon HD 6700 (ουσιαστικά έγινε re-branding, κάτι βεβαίως απεχθές αλλά μερικές φορές αναγκαίο για τις εταιρείες). Με την παρουσίαση της νέας αρχιτεκτονικής Graphics Core Next ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς νέο προϊόν (ευτυχώς) που έχει ακριβώς τους ίδιους στόχους στην αγορά με εκείνους που είχε η GPU με την κωδική ονομασία "Juniper".

AMD Radeon HD 7770 και AMD Radeon HD 7750

Η GPU με την κωδική ονομασία “Cape Verde” αποτελεί μία μικρογραφία θα λέγαμε της γνωστής GPU “Tahiti” που γνωρίσαμε μερικές μέρες πριν την νέα χρονιά και βασίζεται όπως και η μεγάλη αδερφή της στην αρχιτεκτονική Graphics Core Next ενώ επίσης κατασκευάζεται σε κλίμακα ολοκλήρωσης 28nm.

Στην αρχιτεκτονική Graphics Core Next, που διαδέχτηκε την VLIW έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και έτσι δεν θα εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στο παρόν άρθρο. Περισσότερες λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική Graphics Core Next μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο που είχαμε ετοιμάσει για την οικογένεια καρτών γραφικών που βασίζεται στην GPU με την κωδική ονομασία "Tahiti" και πιο συγκεκριμένα εδώ

Αυτό ωστόσο που οφείλουμε να αναφέρουμε εδώ, είναι ότι το "αποτύπωμα" της GPU με την κωδική ονομασία "Cape Verde" είναι περίπου 123mm² όσο αφορά στην επιφάνεια που καλύπτει και παρά το μικρό μέγεθος της ενσωματώνει 1,5 δισεκατομμύρια τρανζίστορς.

Μην νομίσετε ωστόσο ότι η AMD έχει παρουσιάσει όλη την γκάμα των προϊόντων της για φέτος. Η οικογένεια καρτών γραφικών της AMD που είναι γνωστή και με την κωδική ονομασία "Southern Islands" αναμένεται να εμπλουτιστεί με νέα μέλη τον ερχόμενο Μάρτιο. Αναμένουμε τουλάχιστον δύο κάρτες γραφικών ακόμη, οι οποίες θα ανήκουν στην σειρά Radeon HD 7800, και θα βασίζονται στην επίσης 28nm GPU της εταιρείας με την κωδική ονομασία "Pitcairn".

Εκτός από την αρχιτεκτονική Graphics Core Next, η σειρά AMD Radeon HD 7700 διαθέτει όλες τις τεχνολογίες που κάνουν την γενιά "Southern Islands" ξεχωριστή. Έτσι εκτός από τις τεχνολογίες διαχείρισης της κατανάλωσης AMD PowerTune και AMD ZeroCore, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν την τεχνολογία AMD Eyefinity 2.0 που επιτρέπει την σύνδεση μία κάρτας γραφικών του είδους σε έως και έξι οθόνες, την τεχνολογία AMD CrossfireX (έως και διπλάσια αύξηση της απόδοσης) ενώ μπορούν να εκμεταλλεύονται την ισχύ της κάρτας γραφικών τους - χάρη στην τεχνολογία AMD App Acceleration - για να πραγματοποιούν διάφορες απαιτητικές εργασίες, όπως είναι η επεξεργασία video ή ήχου, οι μετατροπές video κ.α.

Αυτό ωστόσο που καθιστά συγκεκριμένα την κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7770 ξεχωριστή, πέρα από την εξαιρετική απόδοση/ κατανάλωση τουλάχιστον με βάση όσα ισχυρίζεται η κατασκευάστρια εταιρεία, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη GPU παραγωγής στον κόσμο που πωλείται από το εργοστάσιο με συχνότητα λειτουργίας 1.0GHz.

Οι δυνατότητες overclocking μάλιστα, χάρη στην κατασκευαστική μεθοδο 28nm, είναι ιδιαίτερα υψηλές - το ίδιο ισχύει και για την μικρότερη αδερφή της, Radeon HD 7750 - και έτσι περιμένουμε από τι συνεργάτιδες εταιρείες της AMD (ΑΙΒ ή Add-In-Board partners) να παρουσιάσουν αρκετά υπερχρονισμένα μοντέλα και τα οποία μπορούν να διαθέτουν "custom made" συστήματα ψύξης.

Η AMD Radeon HD 7770 είναι η πρώτη GPU που πωλείται με εργοστασιακή συχνότητα λειτουργίας 1GHz και για αυτό η πλήρης ονομασία της είναι AMD Radeon HD 7770 GHz Edition. Αν αναρωτιέστε αν θα υπάρξει και "μη-GHz Edition" σας λέμε πως όχι. Απλώς η εταιρεία ήθελε με κάποιο τρόπο να διαφημίσει αυτό το γεγονός και να κερδίσει σε δημοσιότητα από αυτό.

Η πλέον επιτυχημένη κάρτα γραφικών της AMD, ήταν η Radeon HD 5770 (με κωδική ονομασία GPU Juniper), η οποία όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και στην σχετική εικόνα παρακάτω, κατείχε το 28% του συνόλου των πωλήσεων της AMD, όταν είχε παρουσιάσει την σειρά Radeon HD 5000.

Την ίδια επιτυχία φιλοδοξεί να γνωρίσει η AMD και με την AMD Radeon HD 7770, η οποία προσφέρει εκπληκτική – σύμφωνα με την εταιρεία –απόδοση προς τιμή αλλά και απόδοση ανά watt.

Οι περισσότεροι χρήστες άλλωστε αγοράζουν κάρτες γραφικών που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία τιμής, δηλαδή μεταξύ $99 και $199 και είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, αφού σε αυτή την κατηγορία τιμής απαιτούν και υψηλή απόδοση, και πολλά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες και χαμηλή κατανάλωση. Η AMD χαρακτηρίζει την Radeon HD 7770 ως “πρωταθλητή”, δείγμα της πίστης της εταιρείας στο συγκεκριμένο προϊόν.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και στην εικόνα που ακολουθεί, η νέα σειρά AMD Radeon HD 7700 δεν υπολείπεται σε κανένα σημείο όσο αφορά στα χαρακτηριστικά και στις τεχνολογίες σε σχέση με την σειρά AMD Radeon HD 7900. Αυτό αποκαλύπτει όσα ισχυριστήκαμε νωρίτερα αλλά και ότι η AMD περιμένει πολλά από τις δύο συγκεκριμένες κάρτες γραφικών, αφού είναι εκείνες που θα πουλήσουν περισσότερο στην αγορά και θα της αποφέρουν τα περισσότερα κέρδη.

Οι ανταγωνιστές της σειράς AMD Radeon HD 7700 είναι πολλοί, ωστόσο ο βασικός αντίπαλος σύμφωνα με την AMD, είναι η Geforce GTX 550 Ti της Nvidia. Η Nvidia Geforce GTX 560 Ti δεν συμπεριλαμβάνεται στους αντίπαλους, αφού βρίσκεται σε διαφορετική κατηγορία τιμής, ωστόσο εμείς θα διαπιστώσετε ότι την συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις μας, απλώς ως σημείο αναφοράς.

Ας δούμε λίγο τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές ορισμένων δημοφιλών καρτών γραφικών:

* ο αριθμός των transistors στον πίνακα είναι σε δισεκατομμύρια 


z3et

Οτι ειπες και εσυ στον

Οτι ειπες και εσυ στον επιλογο. Πιστευω θα ηταν λαθος η αγορα της αυτη τη περιοδο (καλυτερα μια HD 6850/70/GTX 560).

Το ξανασυζηταμε ομως οταν βγουν οι νεες Kepler-based της Nvidia οπου λογικα θα οδηγησουν σε πτωση τιμων μιας και θα υπαρξει ανταγωνισμος.

Τις θεωρω και τις δυο ομως καταπληκτικες υλοποιησεις, πολυ μικρες, κομπακτ και με αξιολογες επιδοσεις.

Επισης δεν καινε τιποτα (θεωρω πως η Nvidia δεν θα τη πιασει σε αυτο το τομεα).

Για να δουμε τι θα απαντησει η πρασινη...

voltmod

Είναι προφανές ότι το κόστος

Είναι προφανές ότι το κόστος αποτελεί
"συνειδητή" επιλογή της AMD και αργότερα θα πέσει. Το κόστος είναι κάπως υψηλότερο τώρα, και γιατί είναι νέες, και γιατί δεν υπάρχουν και πολλές κάρτες γραφικών του είδους στα ράφια των καταστημάτων, και για να ξεπουληθεί το παλιό "stock"...

Lacrimosa_daemon

Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα

Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα μεγέθη των καρτών και ιδιαίτερα της 7770. Το review εξαιρετικότατο ώς συνήθως. Λογικά με την μείωση των τιμών που έρχονται, θα κυριαρχήσουν στην κατηγορία.

Stormwatch

Η 7750 δείχνει εξαιρετική για

Η 7750 δείχνει εξαιρετική για το HTPC μου...

DeLaVeGaGR

Δε λεω καλη αλλα τα 128bit με

Δε λεω καλη αλλα τα 128bit με ξενερωνουν λιγακι!!!

voltmod

Σειρά Radeon HD 7700:

Σειρά Radeon HD 7700: 128-bit
Σειρά Radeon HD 7900: 384-bit
Ίσως έχει κρατήσει τον 256-bit δίαυλο μνήμης για την σειρά Radeon HD 7800.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 24 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top