Review: ATI Radeon HD 5870 Crossfired

Featured Review

Η νέα ATI Radeon HD 5870 είναι αυτή τη περίοδο η ισχυρότερη και πιο σύγχρονη μονολιθική κάρτα γραφικών στον κόσμο. Πέρα από τις εκπληκτικές της επιδόσεις, υποστηρίζει το πρότυπο DirectX 11 και έτσι αποτελεί επιπλέον μία ιδιαίτερα ασφαλή επένδυση για να μπορέσετε να απολαύσετε παιχνίδια που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία DirectX 11 και θα εμφανιστούν στο προσεχές μέλλον. Υπάρχει ωστόσο μία μερίδα χρηστών που είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί.

Οι ενθουσιώδεις χρήστες που επιθυμούν ο υπολογιστής τους να βρίσκεται πάντα στην κορυφή της τεχνολογίας, ορισμένοι power users, φανατικοί gamers και overclockers, ακόμα και αν έχουν στα χέρια τους "κορυφαίο hardware", πάντα θέλουν κάτι περισσότερο... Και αν δεν υπάρχει; είναι μία ερώτηση. Μα, πάντα υπάρχει! απαντάει η... αγορά. Για παράδειγμα, η Geforce GTX 295 είναι μία εξαιρετική λύση, που αν και παλαιότερη, αντέχει στην πίεση της ATI Radeon HD 5870 και στην πλειονότητα των περιπτώσεων - όπως μπορείτε να δείτε και εδώ - καταφέρνει να βρίσκεται στην κορυφή των επιδόσεων. Τροχοπέδη πάντως για την απόκτηση της αποτελεί η μη υποστήριξη των DirectX 10.1 και DirectX 11.

Με τόσα χρήματα που κοστίζει, είναι μάλλον πιο σοφό να επιλέξει κάποιος την ATI Radeon HD 5870 αυτή τη περίοδο. Αν τώρα έχει ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις και δεν μπορεί να περιμένει τις νέες ATI Radeon HD 5970 και 5950 που θα διαθέτουν δύο επεξεργαστές γραφικών, τότε μπορεί να αποκτήσει... δύο ATI Radeon HD 5870 εκμεταλλευόμενος την multi-graphics τεχνολογία της AMD, ATI CrossfireX. Αρκεί να διαθέτει motherboard με δύο ελεύθερες θύρες PCI Express πλήρους μήκους (αν υποστηρίζεται PCI Express2.0 x16 ακόμα καλύτερα) που να υποστηρίζει την τεχνολογία ATI CrossfireX όπως είναι τα motherboard που βασίζονται στα chipset της Intel, P55 Express και X58 Express.

Αξίζει όμως να επενδύσει σε ένα τέτοιο "setup"; Στο συγκεκριμένο ερώτημα θα απαντήσουμε παρακάτω, αφού για τους φίλους του GHz.gr καταφέραμε να εξασφαλίσουμε δύο κάρτες ATI Radeon HD 5870 1GB GDDR5 και παραθέτουμε μετρήσεις σε τέσσερα απαιτητικά παιχνίδια και benchmarks, στα Crysis, Far Cry 2, Resident Evil 5 και 3DMark Vantage. Νομίζουμε ότι επαρκούν για να βγει ασφαλές συμπέρασμα.

Gigabyte GV-R587D5-1GD-B

Περιμέναμε με ανυπομονησία να πέσει στα χέρια μας μία δεύτερη ATI Radeon HD 5870 και επιτέλους καταφέραμε να εντοπίσουμε μία, χάρη στην εταιρεία Gigabyte Hellas. Δεν χάσαμε καθόλου καιρό και άμεσα κατέληξε στο σύστημα μας να πυροβολεί... FPS (frames per second) ακατάπαυστα παρέα με την δίδυμη αδερφή της. Οι εντυπώσεις μας ήταν...
... αλλά ας μην τα πούμε όλα από τώρα. Πρώτα ας γνωρίσουμε την δεύτερη ATI Radeon HD 5870 που έφτασε στα χέρια μας.

Στην εντυπωσιακή συσκευασία, εκτός από την GV-R587D5-1GD-B, ο χρήστη θα βρεί ένα CD-ROM με τους drivers και διάφορα utilities, ένα καλής ποιότητας και επεξηγηματικό εγχειρίδιο χρήσης, ένα γρήγορο οδηγό εκκίνησης, ένα D-Sub-to-DVI adapter, δύο καλώδια dual 4-pin Molex σε 6-pin PCI-E καθώς και ένα Crossfire cable connector.

Όπως είναι φανερό πρόκειται για μία υλοποίηση της Gigabyte, η οποία ωστόσο δεν διαφέρει σημαντικά, παρά μόνο όσο αφορά στην εξωτερική εμφάνιση, από το πρωτότυπο μοντέλο της AMD. Η Gigabyte HD 5870 1GB GDDR5 (GV-R587D5-1GD-B) διαθέτει το ίδιο σύστημα ψύξης με τους κόκκινους αεραγωγούς, την κόκκινη λεπτομέρεια στο πάνω μέρος και το μαύρου χρώματος backplate.

Οι χρονισμοί της είναι ακριβώς όμοιοι με το πρωτότυπο της AMD, αφού πρόκειται ουσιαστικά για μία “standard” υλοποίηση, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από την σφραγίδα ποιότητας που συνοδεύουν τα προϊόντα της Gigabyte. Η Gigabyte HD 5870 1GB GDDR5, ενσωματώνει, όπως κάθε κάρτα γραφικών του είδους τον επεξεργαστή γραφικών "Cypress" ο οποίος κατασκευάζεται σε κλίμακα ολοκλήρωσης 40nm.

Στο εσωτερικό του "στεγάζονται" 1600 stream processors και 2,15 δισεκατομμύρια transistors οπότε είναι φυσικό να νιώθουμε... δέος σκεπτόμενοι πως σε ένα "setup" με δύο κάρτες γραφικών του είδους, θα εργάζονται για τις ανάγκες μας 3200 stream processors συνολικά. Μία τέτοια σύνθεση, σχεδόν μετατρέπει ένα απλό desktop υπολογιστή σε... supercomputer, αν σκεφτούμε ότι η ισχύς του αγγίζει τα 5,44TFLOPS (2 x 2,72).

O πυρήνας της GV-R587D5-1GD-B με την κωδική ονομασία RV870 είναι χρονισμένος στα 850MHz ενώ η μνήμη, μεγέθους 1GB τύπου GDDR5 έχει συχνότητα λειτουργίας 1200MHz (4,8Gbps quad data rate). Περισσότερες λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική του πυρήνα και την εσωτερική διαβάθμιση των στοιχείων του (20 SIMD engines, 16 Thread processors, 80 texture units, 32 ROP units κ.α) μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το memory interface είναι 256-bit και σε συνδυασμό - μεταξύ άλλων - με το είδος και την ποσότητα της μνήμης, το memory bandwidth αγγίζει τα 153,6GB/s. Σε πλήρη φόρτο, η κατανάλωση της κάρτας γραφικών της Gigabyte, όπως και κάθε άλλη του είδους αγγίζει τα 188W ωστόσο σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να "πέσει" έως και τα 27W.

Πέρα από την υποστήριξη DirectX 11 (Shader Model 5), η ATI Radeon HD 5870 της Gigabyte υποστηρίζει τις τεχνολογίες ATI Eyefinity (multi-monitor τεχνολογία), ATI Stream (compute) και ATI CrossfireX (multi-graphics). Όσο αφορά στις προσφερόμενες εξόδους προσφέρει δύο θύρες DVI-D, μία HDMI και μία DisplayPort.


Turrican

Τσιτα τα γκαζια! Υπηρξε

Τσιτα τα γκαζια!
Υπηρξε προβλημα με την ηλεκτροδοτηση της πολυκατοικιας σου;

voltmod

Εντάξει, μια χαρά.... με

Εντάξει, μια χαρά.... με άντεξε η Δ.Ε.Η. Tongue

georgek

Ωραίες καρτούλες

Ωραίες καρτούλες χαριτωμένες,δε μου δίνεις και μένα δύο? Έχω κάτι παιχνιδάκια να μετρήσω... Smile

Stormwatch

Χαχα! Volt, συνειδητοποίησες

Χαχα!
Volt, συνειδητοποίησες πόση δύναμη είχες στο κουτί σου την ώρα του τέστ;
Θέλω να περάσω από 'κει να τις χαϊδέψω...να έρθω; Laughing out loud

voltmod

Φυσικά Αλλά μην έχεις

Φυσικά Wink

Spoiler: Highlight to view
Αλλά μην έχεις ιδρωμένα χέρια Tongue Smile

voltmod

Φαντάσου να έπαιζα και τον

Φαντάσου να έπαιζα και τον "950" πιο ψηλά... χμμμ... γιατί όχι; Ελπίζω να το δοκιμάσω σύντομα, να δούμε τι ψάρια πιάνει στο Vantage...

z3et

Φωτια οι καρτες λεμεεεεε!!

Φωτια οι καρτες λεμεεεεε!! Laughing out loud

johny.xmarks

ΔΕΗ?Ποιά ΔΕΗ?Με 2

ΔΕΗ?Ποιά ΔΕΗ?Με 2 HD5870?Σιγά...νομίζω όλοι μας έχουμε δεί και χειρότερες καταναλώσεις από GPUs...εγώ θα σε ρωτούσα για τη ΔΕΗ μόλις δοκιμάσεις 2x 5970...σε overclock + overvoltage.Διάβασα στο net ότι σκαρφαλώνουν μόνες τους μέχρι τα 600W!

voltmod

Φίλε johny.xmarks, σύντομα θα

Φίλε johny.xmarks, σύντομα θα είναι έτοιμο και το test με τις 2 x ATI Radeon HD 5970 Wink
Λίγο πάνω από 500W περίπου τις είδα να φτάνουν στο FarCry 2 (χωρίς overclocking/ overvoltage).

johny.xmarks

Αυτός είσαι...!Αναρωτιέμαι

Αυτός είσαι...!Αναρωτιέμαι πόσο καλή απάντηση θα δώσει η Nvidia με τη Fermi(δέν μπορείς να τους εμπιστεύεσαι με τα ψέμματα που λένε Tongue) γιατί σίγουρα δεν τους αρέσει να είναι δεύτεροι...!Άκουσα προχθές έγινε διακοπή ρεύματος σε όλη τη βόρεια Ελλάδα(ζήτω η ΔΕΗ by the way)...αν μπούν και οι 597(9)0 στο παιχνίδι..τότε θα μείνουμε χωρίς ρεύμα για μια ζωή!

voltmod

Χμμμ...χρησιμοποίησα 1200W

Χμμμ...χρησιμοποίησα 1200W τροφοδοτικό, δεν είδα πτώση στην τάση οπότε η... Αθήνα είναι ασφαλής. Οι δοκιμές εξάλλου τελείωσαν σήμερα το πρωί... Smile

johny.xmarks

Χαχα..πάλι καλά.....τερατάκια

Χαχα..πάλι καλά..Tongue...τερατάκια οι καρτούλες πάντως...και μετά σου λένε:"think GREEN,για ένα καλύτερο μέλλον!".

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 13 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top