ACTA: SOPA & PIPA on steroids!

Featured Workshop

Νομίζατε ότι επειδή τα νομοσχέδια SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (PROTECT IP Act ή πιο σωστά Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act) μπήκαν στον... πάγο ότι η ελευθερία του λόγου στο Internet δεν απειλείται;

Καταρχήν, οι περισσότεροι εκφράζουν φόβους ότι τα παραπάνω νομοσχέδια θα επανέλθουν, τροποποιημένα, με άλλες ονομασίες αλλά με τον ίδιο στόχο, να επιβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την λογοκρισία στο Internet. Θα συναντήσουμε δηλαδή ένα ακόμη μεγάλο κύκλο διαμαρτυριών, πιθανόν σαν αυτόν που γίναμε μάρτυρες στις 18 Ιανουαρίου του 2012. 

Αυτό πάντως που αναμφισβήτητα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους χρήστες, όσο και τις εταιρείες Internet, είναι ότι οι αρχές, μάλλον δεν χρειάζονται νομοσχέδια σαν τα SOPA και PIPA για να λογοκρίνουν ή για να "κλεισουν" εταιρείες του Internet όπως άλλωστε διαπιστώσαμε και με την επέμβαση και τις συλλήψεις των υπεύθυνων του Megaupload.com και το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα filehosting sites στον κόσμο, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του δεν υποστήριζε την πειρατεία. 

Το διαφημιστικό video του Megaupload 
 
Μήπως όμως τελικά χρειάζονται οι αρχές, οι κυβερνήσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα ένα τέτοιο νομοσχέδιο ή κάποια συνθήκη;
 
 
Αν και είναι παρακινδυνευμένο να υποθέσει κάποιος οτιδήποτε, να θυμήσουμε ότι οι συλλήψεις για το Megaupload.com έγιναν στην Νέα Ζηλανδία και με την συνεργασία των ΗΠΑ. Οι δύο αυτές χώρες έχουν υπογράψει ήδη την συνθήκη... ACTA. Όχι ότι έχουν σχέση τα δύο αυτά γεγονότα, απλώς τα αναφέρουμε ως δεδομένα.  
 

Τι είναι η ACTA;

 
Αλλά τα SOPA και PIPA, που έτυχαν μεγάλης κατακραυγής, δεν είναι τίποτα μπροστά στο ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Τι είναι η ACTA;  Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, και με λίγα...λόγια,  είναι ντροπή για το δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς που το διέπουν, αλλά ας το δούμε με βάση... αντικειμενικά δεδομένα. 
 
Πρόκειται για μία διακρατική συμφωνία για τον καθορισμό διεθνών προτύπων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ACTA θα δημιουργήσει ένα νέο διεθνές νομικό πλαίσιο στο οποίο οι χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση και θα έχει το δικό της διοικητικό συμβούλιο εκτός των υφιστάμενων διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organization ή WTO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας(World Intellectual Property Organization ή WIPO) ή τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Δείτε αυτό το video από το La Quadrature du Net για να πάρετε μία ιδέα
 
Οι υποψήφιες χώρες θα υπογράψουν την συμφωνία ως απάντηση "στην αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου των προϊόντων απομίμησης και στην αύξηση της πειρατείας προστατευόμενων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας". Το πεδίο εφαρμογής της ACTA περιλαμβάνει παραποιημένα προϊόντα, απομιμήσεις προϊόντων, φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας καθώς και την πνευματική ιδιοκτησία στο Internet. Tο Electronic Frontier Foundation (EFF) αντικρούει την ACTA, επειδή εσκεμμένα και λόγω "πολιτικής" εξαιρέθηκαν από την δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη της ACTA κοινωνικές ομάδες πολιτών που θα είχαν ως στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και εκπρόσωποι ανεπτυσσόμενων χωρών. 

DEATH

τι γίνεται ρε παιδιά...

καταιγισμός. Δεν το γλιτώνουμε το αγγούρι.

voltmod

Το παν είναι η ενημέρωση. Η

Το παν είναι η ενημέρωση. Η άγνοια είναι ο χειρότερος εχθρός.

Lacrimosa_daemon

Ξέραμε ότι θα γίνει.

Ξέραμε ότι θα γίνει. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Voltmod. Πρέπει να παρακολουθούμε απο κοντά το θέμα.

georgek

Το συγκεκριμένο σημείο του

Το συγκεκριμένο σημείο του άρθρου τα λέει ΟΛΑ.
"Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που υποτίθεται ότι παραβίασε τον νόμο θα τιμωρείται χωρίς να έχει το δικαίωμα να παραστεί σε... δίκη!"

Χωρίς να είμαι οπαδός διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, επιμένω να πιστεύω ότι αυτά που βιώνουμε ή θα βιώσουμε στο μέλλον ως "πολίτες" του internet, είναι προπομπός των αλλαγών που έπονται και στην "κανονική" μας ζωή και όχι μόνο στη διαδικτυακή.

voltmod

Ίσως και να είναι το ανάποδο

Ίσως και να είναι το ανάποδο georgek. Αυτά που βιώνουμε τώρα στην "κανονική" μας ζωή, αφού το θέτεις έτσι, να τα βιώνουμε και ως "πολίτες" του Internet.

Τελευταία τροποποίηση από voltmod — Δευ, 23/01/2012 - 14:07.
Primitive_6

Annonymus που τους χρειάζεται

Annonymus που τους χρειάζεται ...

georgek

Για την ώρα στην κανονική μας

Για την ώρα στην κανονική μας ζωή δικαζόμαστε πριν καταδικαστούμε και το τεκμήριο της αθωότητας δεν έχει πάψει ακόμα να υφίσταται. Με αυτό το σκεπτικό το είπα. Αλλά και αυτό που γράφεις σε γενικές γραμμές δε είναι μακριά από την πραγματικότητα.

voltmod

Το πρόβλημα είναι

Το πρόβλημα είναι "fundamental", όταν δεν έχουμε να κάνουμε με ύλη (matter) λένε κάποιοι...

voltmod

Πορεία και διαμαρτυρία κατά

Πορεία και διαμαρτυρία κατά της συνθήκης ACTA στην Πολωνία.

voltmod

Ψηφίστηκε η ACTA από την

Ψηφίστηκε η ACTA από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φυσικά και από την Ελλάδα... Sad

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 63 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top